fbpx
Uutiset

Sauhuttelunhimo on pysynyt poissa

Hypnoosi karsi kaksi vuotta sitten toimittajasta tupakantuskan, mutta ei karkinnälkää.

Hämeenlinna

– No olen kyllä yllättynyt! Ei ole edes tehnyt mieli, huudahtaa tamperelainen toimittaja Minna Kurki puhelimessa syyskuisena maanantaiaamuna.

Hän kokeili kaksi vuotta sitten päästä eroon tupakanpoltosta hypnoosin avulla ja kirjoitti kokemuksestaan kaksi juttua Ajastimeen. Syyskuun puolivälissä 2004 hän oli ollut polttamatta kolme viikkoa.

Syyskuun puolivälissä 2006 hän on ollut polttamatta kaksi vuotta ja kolme viikkoa.

-Poltin viimeisen tupakkani Reskalla ennen ensimmäistä hypnoosikäyntiäni.

Kurki on seurannut hypnoosista tehtyjä juttuja omien kahden istuntonsa jälkeen. Tupakoinnin lopettamisesta hypnoosilla on saatu hyviä lyhytaikaisia tuloksia. Monet kuitenkin aloittavat uudelleen parin kuukauden päästä.

-Olisinko sitten helposti manipuloitavissa, Kurki nauraa.

Ei silti, hän kertoo menneensä hypnoterapeutti Satu Heinosen vastaanotolle hieman epäilevänä. Aikaisemmat yritykset lopettaa sauhuttelu purkalla ja laastarilla olivat valuneet hiekkaan.

Minäkö kuvassa kärytän?

Nykyään Kurki katsoo itsestään tupakka kourassa otettuja valokuvia lähinnä hämmästyneenä.

-Mitä, olenko tuo minä! Minäkö palelin juhlissa parvekkeella? Tavan tupakoida unohtaa yllättävän nopeasti, vaikka sen kuvittelee olevan iso osa omaa itseä, hän sanoo.

Vaikka ei unohtaminen päivässä onnistunut. Lopettaja tarkkaili pitkään itseään tilanteissa, joissa ennen oli polttanut ja listasi mielessään tärkeitä virstanpylväitä, kuten ensimmäiset juhlat ilman tupakkaa ja ensimmäisen lentomatkan, jonka jälkeen ei tehnyt mieli rauhoittaa hermoja käryttämällä.

Lopettamisessa tärkeintä on motivaatio. Minna Kurki uskoo, että juuri siksi hypnoosi tepsi hänen sauhutteluunsa: hänellä oli vankka halu päästä savukkeista eroon.

Hypnoterapeutti yritti päästä Kurjen alitajunnan kanssa yhteisymmärrykseen myös namujen popsinnan jättämisestä. Siitäpä ei tullutkaan mitään. Jo samana iltana hän söi suklaalevyn.

-Lihoin tupakoinnin lopetettuani monta kiloa, koska aloin napostella karkkia. Sen olen itse saanut hallintaan, mutten todellakaan ole lopettanut. En selvästikään ollut valmis pääsemään irti makeisista. Se olisikin ollut liian hyvää ollakseen totta. (HäSa)

Menot