Uutiset

Sauli-ilmiön synty on mahdollista

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen pöly on laskeutunut ja tähtäimessä on jo toinen kierros. Sen peruskysymys on äärimmäisen yksinkertainen: onko kokoomuksen Sauli Niinistöllä mahdollisuus pudottaa tuoliltaan istuva presidentti, SDP:n ehdokas Tarja Halonen?

Ensimmäisen kierroksen kärkipaikan nappasi selvällä erolla Niinistöön Halonen. Tästä huolimatta Halosesta leivottiin vaalien häviäjää. Kiitos lankeaa SDP:lle, joka otti vaalien viralliseksi tavoitteeksi Halosen voiton jo ensimmäisellä kierroksella. Jos Halosen leiri olisi lähtenyt vaaleihin nöyrästi ”kierros kerrallaan” -hengessä, ehdokkaan ylivoimainen 46,3 prosentin kannatus olisi saanut asianmukaisen vastaanoton.

Halosen suosio on ollut parisen viikkoa selvässä alamäessä, mikä tietää hänelle vaikeuksia. Vastaavasti Niinistön suosio on kasvussa. Seuraavaksi testataan se, ruokkiiko menestys menestystä. Missään tapauksessa Halonen ei voi olla varma voitostaan. Hänen on kamppailtava tosissaan, jos haluaa toisen kauden presidentiksi.

Vaaleissa on puhuttu paljon tiukkaa asiaa, silti äänestäjien käyttäytymistä ohjaavat myös mielikuvat ja ehdokkaiden markkinointi. On ilmeistä, että Niinistö on esiintymisessään onnistunut ja Halonen enemmän tai vähemmän epäonnistunut. Vai onko kyse peräti siitä, että äänestäjät alkavat kyllästyä Haloseen?

Halonen on edelleen toisen kierroksen voittajasuosikki, mutta on myös mahdollista, että Suomeen syntyy Niinistön voittoon kirittävä Sauli-ilmiö.

Toinen kierros on porvariyhteistyön tulikoe. Keskusta ja koko poliittinen porvaririntama ovat ryhmittymässä Niinistön taakse, mikä pönkittää hänen mahdollisuuksiaan. Halonen saanee tukea varsinkin vihreiden Heidi Hautalaa äänestäneiltä.

Porvareiden äänillä Niinistö tuskin vaalia voi voittaa. Hänen pitäisi pystyä keräämään ratkaisevan paljon sitoutumattomien ja epävarmojen äänestäjien ääniä. Sietää muistaa, että jako vasemmistoon ja oikeistoon ei ole suomalaisten arkea lainkaan samalla tavoin kuin vielä viime vuosituhannella. Tämä tosiasia korostuu entisestään henkilövaalissa.

Toisella kierroksella on ideologinen viritys. Halonen on kaiken aikaa korostanut, että hän puolustaa pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa. SDP ja Halonen ovat ottamassa suosiolla puolustavan roolin. Niinistö pitää kiinni ”työväen presidentti” -teemasta, mikä tekee hänestä muutokselle liputtajan. Haluaako äänestäjien enemmistö muutosta?

Jos Halonen ankkuroi vaalikampanjansa olevan puolustamiseksi ja muutoksen vastustamiseksi, hän liikkuu vaarallisilla vesillä. Monet yhteiskunnan vanhat rakenteet järkkyvät, minkä ovat myöntäneet monet johtavat demaritkin. Hyvinvointia voi puolustaa vain työtä ja yrittämistä tukemalla.

Toinen kierros on aitoa demokratiaa parhaimmillaan. Voittajan valitsevat äänestäjät vaalissa, jossa jokaisella äänellä on asiankuuluva painoarvo.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic