fbpx
Uutiset

Sauli Niinistö kertoo vihdoin, miten rakkaustarina Jenni Haukion kanssa alkoi

Yksityisyydestään tarkka presidenttipari ei ole aiemmin kertonut, miten heidän rakkaustarinansa sai alkunsa. Tuomo Yli-Huttulan kirjassa Presidentti ja porvarivalta salaisuus vihdoin paljastuu. Tapaamispaikka oli Pori.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion rakkaustarinan alku paljastuu vihdoin. Kuva kesältä 2018, kun presidenttipari saapui Naantaliin.

Sauli Niinistön ja Jenni Haukion ensikohtaamisesta on liikkunut erilaisia tarinoita. Yhden tarinan mukaan pariskunta tapasi, kun Haukio teki Niinistöstä jutun Suomen Nainen -lehteen. Tällöin pariskunta ei tavannut, sillä Niinistö vastasi Haukion kysymyksiin kirjallisesti.

Kohtaaminen ei myöskään tapahtunut kokoomuksen vaaliristeilyllä 2007, kuten on kerrottu, vaan aikaisemmin. Niinistö itse kertoo Tuomo YliHuttulan kirjassa, että hänen ja Haukion ensikohtaaminen tapahtui 24. elokuuta 2006 professori Arto Lahden eduskuntavaaleihin liittyvässä keskustelutilaisuudessa Porissa. Haukio oli järjestänyt Niinistön osallistumisen tilaisuuteen.

Haukio ja Niinistö pitivät yhteyttä syksyn 2006 ajan. Niinistö tunnustaa, että kohtaaminen Haukion kanssa ehkä ratkaisi hänen paluunsa Suomeen Luxemburgista, jossa hän työskenteli Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

– Me emme silloin Jennin kanssa seuraavista vaaleista puhuneet, mutta en voi poistaa sitä mahdollisuutta, että alitajunnassani tapaamisemme olisi vaikuttanut. Kun pidimme syksyn 2006 mittaan yhteyttä, se ehkä ratkaisi Suomeen paluuni. Sen jäljet näkyvät tänä päivänä, Niinistö kertoo kirjassa.

Niinistö tähdentää, että presidentinvaalien jälkeen kesällä 2006 hänen suhtautumisensa oli selvän kielteinen politiikkaan paluuseen. Hän oli ajatellut olla Luxemburgissa vuoden 2007 syksyyn.

Suomessa velloivat tuolloin huhut Niinistön paluusta politiikkaan ja kokoomuksen pääministeriehdokkaaksi vuoden 2007 vaalien jälkeen. Kokoomuksen sisäpiiri teki tuolloin Niinistölle selväksi, että pääministeriehdokkuus kuuluu puolueen puheenjohtajalle, Jyrki Kataiselle. Politiikkaan palannut Niinistö keräsi vuoden 2007 eduskuntavaaleissa yli 60 000 ääntä, mikä on eduskuntavaalien historian ylivoimaisesti suurin henkilökohtainen potti. Hänet valittiin eduskunnan puhemieheksi.

Suhde oli täpärällä paljastua

Niinistön ja Haukion suhde pysyi pitkään salassa. Kirjassa Niinistö kertoo, että suhde oli täpärällä paljastua, kun hän oli pääsiäisenä 2007 palaamassa Porista. Peltipoliisi kuvasi Nakkilassa Niinistön auton, kun nopeus oli hieman yli 90 kilometriä tunnissa. Niinistö jäi aprikoimaan, oliko alueella 60 kilometrin rajoitus.

– Vastavalitulta puhemieheltä lähtisi ajokortti. Se olisi iso juttu. Sitten ihmeteltäisiin, miksi puhemies on pääsiäisen viettänyt Porissa.

Pariskunta pystyi huokaisemaan helpotuksesta, kun Haukio kävi tarkistamassa Nakkilassa, että nopeusrajoitus oli 80 kilometriä. Niinistö ei saanut edes rikesakkoa.

Julkiseksi Niinistön ja Haukion suhde tuli, kun heidät vihittiin avioliittoon 3. tammikuuta 2009 Porin Reposaaren kirkossa.

Presidentti ja porvarivalta -kirjan kirjoittaja Tuomo Yli-Huttula on Finanssiala ry:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja. Hän on aiemmin toiminut politiikan toimittajana Kalevassa ja päätoimittajana Itä-Savossa sekä ministerin erityisavustajana 1990-luvulla. Yli-Huttulan aiempi teos Puolivallaton puolue ilmestyi vuonna 2006.

Menot