Uutiset

Sauna-Timo ottaa jouluna leppoisat löylyt

 
Että voi mies olla saunahullu, mutta ei siitä voi hänelle vihainenkaan olla.
 
Lahtelainen Timo Kaukonen makasi syksyllä 2010 kuusi viikkoa koomassa Töölön sairaalassa saatuaan pahoja palovammoja saunomisen MM-kisoissa Heinolassa elokuussa. 
 
– Ensimmäisiä kysymyksiäni heräämisen jälkeen oli, että koska saan taas saunoa. Eräs minua hoitanut lääkäri on jälkeenpäin kertonut ajatelleensa, että taitaisi olla parempi nukuttaa koko mies uudelleen, kun tuollaisia kyselee, Kaukonen nauraa.
 
Saunomiskysymykseen oli kuitenkin syynsä.
 
– Se liittyi varmaan siihen, että minun oli koko ajan kylmä, koska ihoa ei ollut kovin paljon. Sitä ajatteli, että voi kun pääsisi edes hetkeksi saunaan lämmittelemään.
 
Nykyään Kaukonen on ammatiltaan saunaterapeutti. Hänellä on oma hoitosauna Saunansisu Lahden keskustassa. Siellä hän tekee muun muassa kuppausta ja erilaisia sauna- ja haudehoitoja. 
 
Saunaterapeuttikoulun hän kävi Kuusamossa 2013 sen jälkeen, kun oli tullut selväksi, ettei hänellä ollut vammojensa takia paluuta vanhaan metallimiehen ammattiin.
 
Nyt hän myöntää olevansa onnensa kukkuloilla, ja se näkyy päälle. Juttua ja huumoria riittää. Pitkä vaalea tukka heiluu, kun äijä touhuaa yrityksensä saunassa ja auttaa väliaikoina alakerran pubissa. Erityisen innoissaan hän on kupparin taidoistaan.
 
– Kuppausta ei vain ole helppo markkinoida, koska se mielletään sottaiseksi touhuksi ja moni luulee, että se sattuu. Se on kuitenkin hyvin tarkkaa hommaa hygieenisesti. Kuppaus auttaa moneen vaivaan. Kuppasin meidän pojaltakin penikkataudin pois jaloista, kun hän oli 13-vuotias.
 
Heinolan traagisista asioista hän ei koskaan pääse kokonaan eroon, vaikka hän haluaisi jo unohtaa menneet ja kulkea eteenpäin. 
 
– Ne asiat on niin sata kertaa kerrottu, sanoo Kaukonen, joka sai tapahtuman aikoihin liikanimen Sauna-Timo.
 
Lyhyesti kerrattuna Heinolassa saunomisen MM-kisojen loppukilpailussa vuonna 2010 viimeisinä lauteilla istuivat Kaukonen ja venäläinen Vladimir Ladyzenski
 
Kuuden minuutin jälkeen kisa keskeytettiin. Kaukonen ja Ladyzenski kiskaistiin saunasta ulos, koska he eivät sieltä enää omin voimin päässeet. 
 
Ladyzenski kuoli kisapaikalle, ja Kaukonen kiidätettiin Töölön sairaalaan. Hänen ihostaan 70 prosenttia oli palanut, munuaiset lakkasivat toimimasta, keuhkot paloivat osittain ja ylänäkö tuhoutui. 
 
On ihme, että hän ylipäätään pysyi hengissä, koska palovammojen lasketaan johtavan kuolemaan silloin, kun ihosta on palanut ikäkertoimella laskettuna sata prosenttia. Kaukoselta paloi 70 prosenttia ihosta ja hän oli 40-vuotias, joten kerroin oli 110.
 
– Kukaan ei tiedä, paljonko saunassa oli silloin kuumuutta. Yleensä finaalissa löylynheitto aloitettiin 120 asteesta.
 
Kaukonen ei muista kisasta mitään. Totuus valkeni hänelle vasta koomasta heräämisen jälkeen myöhään syksyllä. Häntä varjeltiin tiedolta. 
 
Herättäminen tehtiin vaiheittain, ja jossakin vaiheessa Kaukonen oli sanonut vaimolleen Kareninalle tietävänsä, että Vladimir kuoli. 
 
– Vaimoni oli kysynyt hoitohenkilökunnalta, kuka asian on Timolle kertonut, mutta ei sitä ollut kukaan kertonut. Kun hän sitten kysyi minulta, mistä olin sen kuullut, olin vastannut, että sain tiedon ”putkia pitkin”. Mitähän sekin tarkoitti, Kaukonen hymähtää.
 
Saunomisen MM-kisat loppuivat siihen, eikä niitä todennäköisesti koskaan enää järjestetä. Kisan oikeudet omistaa Heinolan kaupunki.
 
– Ymmärrän oikein hyvin, että vaikea kisoja on enää järjestää tauon jälkeen. Harmi. Todella mukava tapahtuma loppui. Väitän, että kisat jatkuisivat edelleen, ellei joku olisi alkanut pelleilemään aineiden kanssa.
 
Kisoja seuranneessa poliisitutkinnassa ilmeni, että Ladyzenski oli käyttänyt kipulääkkeitä ja puudutusvoiteita, mikä ei ollut sallittua. Kaukonenkin tutkittiin, mutta hänet todettiin täysin puhtaaksi. 
 
– En pode huonoa omaatuntoa tapahtuneesta. Jos olisin itse käyttänyt jotakin ja toinen olisi kuollut, sitten varmaan olisi kova morkkis.
 
Toipumisen alkuvaiheessa Kaukosella oli myös omat synkät hetkensä kipujen takia, mutta oma perhe ja etenkin vaimo olivat kaikki kaikessa. Musta huumorikin auttoi.
 
– Joskus kieltämättä kävi mielessä, että olisi ollut helpompaa lähteä tästä maailmasta.
 
Lääkärit, psykologit, papit ja hoitajat valmistivat Kaukosta sairaalassa karuun todellisuuteen, jossa hän ei koskaan enää saunoisi ja hänelle olisi mahdollisesti jäänyt saunomisesta kovat traumat.
 
Kattia kanssa!
 
Saunominen oli hänen mielessään koko ajan. Kun hän pääsi kotiin puolen vuoden jälkeen, hän seisoi saunan lasioven takana katsomassa, kun muu perhe saunoi. 
 
– Raotin ovea ja nuuhkaisin tuoksua. Sekin vähän helpotti. 
 
Hän yritti heti mennä myös lauteille, mutta ihosiirrännäisistä ei tullut hiki läpi. Se otti kipeää. Myös kiipeäminen lauteille oli hankalaa. 
 
– Olin aluksi kotiin päästyäni täysin autettava. En pystynyt tekemään oikein mitään. Siirteiden takia ihoni on kuin shakkilauta.
 
Apu löytyi lopulta infrapunasaunasta, jota Kaukonen oli aktiiviurallaan aina karttanut.
 
– Eräillä messuilla infrasaunan myyjä kertoi, että niitä saunoja käytetään palovammapotilaiden hoidossa ja ne ovat tutkitusti auttaneet. Sanoin, että ei se silti ole minun juttuni.
 
Myyjä kuitenkin toi messujen päätteeksi yksinistuttavan saunan Kaukosille kokeiltavaksi. 
 
– Lämmitin sen neljäänkymmeneen asteeseen ja huomasin, kuinka pikkuhiljaa hikeä alkoi työntyä ihosta läpi. Se lämmitti jotenkin syvemmältä. Sitten normaaliin saunaan, ja pian kumpaakin vuorotellen. Siitä se lähti. 
 
Tätä nykyä Kaukonen saunoo päivittäin.
 
– Löylykestävyyteni on varmaan yhtä hyvä kuin ennenkin, mutta minun pitää olla varovainen, koska osassa ihoa ei ole tuntoa. Nykyään tapaan ottaa ensi alkuun kipakat löylyt ja sitten saunoa leppoisasti.
 
Kaukosen joulusauna on oman talon pihassa oleva kotasauna, jossa on puulämmitteinen sydänkiuas. 
 
– Joulusauna on vuoden tärkein sauna, ja se on jäänyt minulla väliin vain kerran, silloin vuonna 2010. 
 
Kaukonen tapaa mennä joulusaunaan puolenpäivän aikoihin, kun on ensin kiertänyt perheen kanssa hautausmailla viemässä kynttilöitä. 
 
– Olen saunassa pitkään ja moneen eri otteeseen ja kylven eri ihmisten kanssa. Välillä on appiukko lauteilla, välillä oma perhe. Meillä on aika laaja suku. Käytän vihtaa ja saunatuoksuja, erityisesti tervaa. Saunomisen jälkeen syödään hyvin, Kaukonen kertoo. 
 
Joulunpyhät Kaukonen omistaa perheelleen ja läheisilleen. Saunaterapeutin hommiin hän palaa vasta arkena.