Uutiset

Sauvakävely valloitti Saksan Berliini

Suomalaisen sauvakävelyn suosio kasvaa Saksassa. Esimerkiksi Berliinistä löytyy jopa sauvakävelyyn keskittyneitä urheilukeskuksia. Susanne Bischoff ihastui lajiin jo silloin, kun se oli vielä uutta ja hankki sen opettajan pätevyyden ensimmäisten joukossa.

– Vielä muutama vuosi sitten ihmiset katsoivat sauvakävelijää pitkään. Nyt harrastajia alkaa olla niin paljon, että kummastelusta on onneksi päästy, Bischoff sanoo.

Bischoff vetää avoimia Nordic Walking -tapaamisia eli sauvakävelijöiden kokoontumisia lauantaisin. Sauvat viuhuen reippaileva porukka on tuttu näky Berliinin keskustassa sijaitsevan Schönebergin puistoissa. Neljä vuotta sitten lajin keksinyt Bischoff ihastuikin alun perin juuri siihen, että sauvakävelyyn liittyy aina aimo annos raitista ilmaa.

– Laji on myös todella tehokas kun osaa tekniikan ja se sopii melkein kaikille, lajin perusteet noin 200 ihmiselle opettanut Bischoff kehuu.

Monelle saksalaiselle on yllätys, että sauvakävely on suomalainen liikuntamuoto.

– Moni saksalainen huomasi sauvakävelyn vasta amerikkalaisten mainoskampanjien alettua.

Viimeisen kahden vuoden aikana lajista on tullut niin suosittua, että monet sairauskassat maksavat jäsenilleen sauvakävelykursseja. Yksi Berliinin sauvakävelyä tarjoavista urheilukeskuksista käyttää itsestään nimeä ”Sauvakävelyakatemia” (Nordic Walking Academy), toinen kutsuu itseään taas ”Pohjoiseksi kuntokeskukseksi” (Nordic Fitness Center).

– Sitäkin valvotaan, kuka saa kutsua itseään sauvakävelyn opettajaksi. Saksasta löytyy kolme organisaatiota, joiden kautta pätevyyden voi hankkia, Bischoff valottaa.

Tie titteliin kulkee joko Kansainvälisen sauvakävelyn valmentajien liiton (Nordic Walking Coach Association), Saksan urheiluliiton (Deutscher Sportbund) tai Saksan sauvakävely-yhdistyksen (Deutscher Nordic Walking Verband) kautta.

– Monet kurssilaisistani sanovat, että sauvakävely muistuttaa hiihtoa, vaikka lajien liikeradoissa on kyllä eroja, sauvakävelyn opettaja miettii.

Suomi valloitti

Susanne Bischoff kuuluu harvinaisiin hiihtäviin saksalaisiin. Aina mielellään urheillut Bischoff opetteli hiihtämään Suomen lomalla yhtaikaa tyttärensä kanssa noin kymmenen vuotta sitten. Suomen lomilta elämäntyyliin tarttui myös saunominen ja perheen kerrostaloasunnosta löytyy heidän sinne rakennuttama sauna.

Jylhät, lumiset maisemat tekivät lähtemättömän vaikutuksen perheen äitiin.

– Suomessa oli minusta aivan mahtavaa, sekin oli minusta tosi hienoa, kuinka luontevasti kaikki suomalaislapset liikkuivat suksilla jo pienestä pitäen.

Lapin paukkuvat pakkaset eivät reippaita turisteja häirinneet ja Susanne Bischoff myöntää välillä kummastelevansa sitä, kuinka kylmänaroilta monet berliiniläiset oppilaat tuntuvat. Osa uusista sauvakävelijöistä tuntuu sään viilennyttyä jo pyörtäneen uudenvuodenlupauksensa opetella sauvakävelyä ja alkaa liikkua enemmän.

– Vaikka kyllähän kylmässäkin tarkenee, kun pukee kunnolla ja pysyy liikkeellä, hän ihmettelee.

Hän ei kuitenkaan ala patistelemaan ketään vaan pitää sitä tärkeänä, että oppilaat lähtevät lenkille mielellään.

– Hyvä, iloinen mieli onkin tärkeä, silloin sauvakävely on kivaa, hän kiteyttää.

Päivän lehti

26.1.2020