Uutiset

Savu pitää ikkunat kiinni Turengissa

Janakkalan Turengin asukkaita kehotetaan pitämään edelleen ikkunat kiinni niillä alueilla, jonne savua tulee palavista ruokohelpipaaleista.

Palokunnat ovat sammuttaneet kyteviä kasoja yli yön. Tiistaina iltapäivällä syttynyttä paloa on ollut vanhan sokeritehtaan kupeessa sammuttamassa yli yön 15 palomiestä ja kolme raivauskonetta.

Savu haisi jo rajalla
Savu haisi jo Hämeenlinnan ja Janakkalan rajalla tiistai-iltapäivänä, kun tuhat tonnia ruokohelpiä roihusi entisen sokeritehtaan pihamaalla Turengissa.

Tulipalo saatiin nopeasti rajattua hehtaarin alueella niin, ettei siitä ollut vaaraa. Lähialueen asukkaita kehotettiin kuitenkin sulkemaan ikkunat ja ilmastoinnit, koska savu oli sankka.

Vedensaanti katkeili
Palopaikalla kärsittiin välillä vesikatkoista, kun kunnan vesijohtoverkko oli riittämätön.

Vettä ajettiin myös muualta, ja tiistai-iltana perustettiin Ahilammen rantaan vedenottopaikka, josta viisi säiliöautoa ajoi vettä sokeritehtaalle. Lisäksi vettä otettiin kunnan verkosta.

Paloa sammutettiin levittämällä ruokohelpipaaleja muutamalla telakaivinkoneella. Kasojen päälle suihkutettiin vettä ja vaahtonestettä, joilla yritettiin saada palo taltutettua. Oljen tyyppinen ruokohelpi vain oli sopivan kuivaa ja kasat roihahtelivat tämän tästä.

– Palo kytee vielä pitkään, mutta päivistä en osaa sanoa tässä vaiheessa, sanoi päivystävä palomestari Kalle Hakamäki.

Hän arvioi, että sammutustyöt kestävät vähintään keskiviikkoaamuun saakka. Tiistaina tulipaloa oli sammuttamassa parhaimmillaan 50 palomiestä ja 20 ajoneuvoa.

Poliisi tutkii syttymissyytä
Hakamäki sanoo, ettei syttymissyystä ole vielä tietoa, eikä sitä kannata lähteä spekuloimaan.

Tiistaina muutama työmies silppusi heinäsilppurilla ruokohelpipaaleja, koska niitä olisi viety tänään keskiviikkona poltettavaksi polttolaitokseen. Kahvitunnin jälkeen iltapäivällä he huomasivat, että kasa syöksee tulta.

Vapon aluejohtaja Jan-Juhani Laitinen arvioi tulipaloa katsellessaan, että tulipalosta aiheutui kymmenien tuhansien eurojen vahingot. Tontilla oli yhteensä noin 1700 tonnia ruokohelpiä, ja lähes koko varasto tuhoutui sammutustöissä.

– Raaka-ainevarasto on nyt mennyttä, mutta meidän toimintaan tämä ei vaikuta millään tavalla. Meillä on ruokohelpiä myös muualla, josta saamme sitä kyllä. Lähin varasto on Forssan suunnalla.

Laitisen mukaan ruokohelpit eivät ole aikaisemmin syttyneet palamaan Turengissa. (HäSa)