Uutiset

Savusta makua

Savustuslaatikko, savustuslastuja, sokeria ja tavallinen kaasu­grilli. Siinä kaikki, mitä kotisavustukseen tarvitaan.

Ruokabloggari ja keittokirjailija Kaisa Sillanpää vakuuttaa, että savustaminen onnistuu tavalliselta kotikokiltakin. Kaasugrilliin sopivia matalia savustuslaatikoita löytää useimmista yleistavarataloista muutamalla kympillä.

– Metallisessa savustuslaatikossa on hyvä olla irrotettava ritilä, Sillanpää neuvoo.

Kokeilut voi aloittaa vaikka kasviksilla tai kalalla. Lohi on rasvaisuutensa takia hyvin savustukseen sopiva kala.

– Olen savustanut jopa hedelmiä. Persikoista tulee hauskan makuisia. Myös aprikoosit käyvät hyvin.

Savustus vaatii kyllä aikaa.

– Kilon painoinen lohifilee valmistuu noin 50 minuutissa, kasviksia savustan yleensä noin 45 minuuttia.

Kasslerin savustamiseen saa varata koko päivän.

Sillanpään kotipihalla kauniissa sauvolaismaisemassa savuaa jo. Hienon tuoksun tuottavat omenapuun ja lepän lastut, joita Sillanpää suosii kalan ja kasvisten savustuksessa.

– Omenapuun lastut antavat sopivasti makeutta. Possun savustukseen käytän puolestaan hic­kory-lastuja.

Grilliin nostetussa savustuslaatikossa kypsyvät paprikat, perunat ja kokonaiset valkosipulit. Myös bataattisiivuista tulee mainioita savustettuina. Perunat ja bataatit Sillanpää keittää ennen savustusta.

Kaisa Sillanpää on julkaissut kaksi keittokirjaa. Reseptikuningatar-kirja ilmestyi 2014, Tähteistä tähdiksi viime vuonna. Kolmas kirja on työn alla ja julkaistaan ensi vuoden alussa.

Savulohi

4–6 hengelle

noin 1 kg lohifileetä

Suolaliemi:

2 l kylmää vettä
5 rkl merisuolaa

Sekoita vesi ja suola. Laita lohifilee suolaliemeen ja anna fileen maustua noin kolme tuntia. Nosta kala pois vedestä ja taputtele pinnalta kuivaksi.

Savustukseen tarvitaan kannella suljettava savustuslaatikko, jonka pohjalle laitetaan pari desiä lehtipuun lastuja (esimerkiksi leppä tai omenapuu). Voit laittaa joukkoon myös pienen katajanhavuoksan ja palan sokeria.

Asettele kalafilee savustuslaatikon ritilälle. Anna kaasugrillin lämpötilan asettua noin 100–120 asteeseen.

Nosta savustuslaatikko grilliin ja sulje grillin kansi hetkeksi. Avaa kansi, kun savua alkaa muodostua.

Noin kilon painoinen filee savustuu noin 50 minuutissa.

Savuinen possu

4–6 hengelle

noin 1 ½ kg possun kassleria

Mausteseos:

1 rkl paprikajauhetta
1 rkl fariinisokeria
½ rkl fenkolinsiemeniä murskattuna
1 tl suolaa
1 tl chilijauhetta

Liemi uunivuokaan:

1 ½ dl omenamehua
½ dl ruokosokerisiirappia
3 rkl tomaattipyreetä
3 rkl valkoviinietikkaa

Sekoita mausteet, hiero mausteseos possun pintaan ja anna possun maustua, kunnes saat savustimen valmisteltua savustuskuntoon.

Possu savustetaan epäsuoralla savustustekniikalla, joko siihen rakennetulla laitteella (offset smoker) tai kaasugrillissä epäsuoralla menetelmällä. Tällöin kaasugrillissä käytetään vain yhtä reunimmaista poltinta, jonka yläpuolelle laitetaan foliossa olevat savustuslastut. Savustettava possu asetetaan grillin toiseen reunaan.

Anna grillin kuumeta 120 asteeseen. Savusta possunlihaa noin kolme tuntia.

Nosta kassler tämän jälkeen uunivuokaan. Sekoita liemi omenamehusta, siirapista, pyreestä ja viinietikasta. Kaada liemi possun päälle ja laita folio kanneksi possun päälle. Laita possu uuniin 150 asteeseen noin neljäksi tunniksi. Revi possu kahden haarukan avulla pieniksi paloiksi.

Savustetut kasvikset

varhaisperunoita keitettynä
paprikaa
kokonaisia valkosipuleita

Halkaise keitetyt perunat. Pese paprikat ja poista siemenet. Paloittele neljään osaan.

Leikkaa valkosipuleista yläosa avoimeksi.

Laita kaikki ainekset savustuslaatikkoon ja savusta noin 45 minuuttia.

Yrttiöljy

½ dl tuoretta oreganoa silputtuna
½ dl tuoretta persiljaa silputtuna
1 rkl kapriksia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1 dl öljyä
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Silppua yrtit, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, pese ja raasta sitruunan kuori sekä purista mehu. Yhdistä kaikki ainekset ja tarjoa savustetun kalan, lihan tai kasvisten kanssa.

Jälkiruokapersikat

tuoreita persikoita
vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa
ruokosokeri- tai vaahterasiirappia
tuoretta minttua

Halkaise persikat ja poista kivet. Savusta persikoita savustuslaatikossa noin 20 minuuttia.

Tarjoa jäähtyneet persikat jäätelön tai vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa. Koristele tuoreella mintulla ja valuta päälle vähän siirappia.