Uutiset

Savuverhon suojassa Savolainen

Hyville ideoille löytyy yleensä isäntä. Kirkkaasti palavan lampun keksijä ei ole koskaan pelkkä joku jossain.

Hattulassa joku keksi, että väliaikaiseksi kunnanjohtajaksi on valittava ex-kansanedustaja Lea Savolainen (sd.). Savolaisen nimi salattiin kuntalaisilta maanantain kunnanhallituksen kokoukseen asti.

Miksi idean isä juoksee karkuun, sitä voi vain arvailla. Vaikeneminen on vapaassa maassa sallittua. Kokonaan toinen asia on se, miten salailu istuu kunnalliseen kansanvaltaan.

Joka tapauksessa Savolaisesta oli tarkoitus tehdä savuverhon suojassa Hattulan kunnanjohtaja.

Jäljet johtavat Hattulan sitoutumattomien valtuustoryhmään.

Kunnanhallituksen sitoutumaton puheenjohtaja Eero Vesala kertoi tiistaina Hämeen Sanomien toimittajalle, ettei hän ole kuullut edes Savolaisen nimeä kunnanjohtajapelin yhteydessä.

Ei siitäkään huolimatta, että Vesala johti maanantaina kunnanhallituksen kokousta, jossa Savolaisen ehdokkuus oli esillä.

Kun Savolaisen ehdokkuus paljastui, Vesalan muisti palasi.

Salailu pönkittää ihmisen vallan tunnetta. Savolaisen tapauksessa salailu oli tuhoon tuomittu taktiikka jo syntyessään.

Savolaisen nimeä ei suinkaan heitetty kylmiltään kehään vasta maanantain kunnanhallituksen kokouksessa. Nimellä palloteltiin kauan.

Kenties tarkoitus oli valita Savolainen salaa ja pitää itse ratkaisukin piilossa hattulalaisilta! Ehkä kunnanjohtaja Savolainen oli tarkoitus tunkea kunnanviraston pimeään siivouskomeroon salaa kuntaa johtamaan.

Jos salaisuuden tietää kaksi, sen tietää kaikki, todistaa vanha sanonta.

Salailu saattoi olla niin täydellistä, ettei ehdokkuudesta kerrottu edes ehdokkaalle itselleen! Lea Savolainen sanoo tiistain Hämeen Sanomissa olevansa tietämätön osallistumisestaan kunnanjohtajakuvioihin.

Niin sanotut luotettavat lähteet tosin tietävät kertoa Vesalan neuvotelleen kunnanjohtajan sijaisuudesta Savolaisen kanssa.

Mikä on totuus, sitä on arvailtava niin kauan kuin sitä piilotellaan.

Savolainen istuu Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa. Hänen välinsä ovat poikki sekä sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmään että kaupungin virkamiesjohtoon. Kuka on riitoihin syyllinen, ei ole tässä oleellista.

Hattulan johtoon olisi pitänyt siis nostaa henkilö, joka on Hämeenlinnalle punainen vaate. Miten tällainen ratkaisu palvelisi kunnan etua? Nenusta tulee kyllä verta kun tarpeeksi kauan kaivaa…

Ehkä Hattulan poliittisessa johdossa joku haluaa julistaa avoimen sodan Hämeenlinnaa vastaan. Ilman Panssariprikaatin tukea Hattula häviää taiston sata-nolla.

Hattulan edessä häämöttää kunnanjohtajan valinta. Sen aikataulu tarkentuu piakkoin.

Vt. kunnanjohtajan valinta on pelkkä sormiharjoitus pääkonserttia varten.

Harjoituksen perusteella kunnanjohtajan valintaa voi kuvailla jo etukäteen ainakin värikkääksi.

markku.peltonen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

10.4.2020