Uutiset

SDP ei pärjää ilman Tarja Halosta

Hämeenlinna 1.2.2005

Keskustelut vuoden 2006 presidentinvaalien ehdokkaista ja heidän mahdollisuuksistaan menestyä saivat lisää sähköä Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaiseman mielipidekartoituksen tuloksista. Tarja Halonen on edelleen ylivoimainen suosikki myös seuraavaksi presidentiksi, jos hän ehdokkaaksi suostuu. Halosen vastustajia innostaa kuitenkin tieto hänen suosionsa laskusta ja siitä, ettei hän enää keräisikään yli 50 prosentin kannatusta vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Kansansuosio nostaa ja laskee kovin yllättävästi poliitikkoja. Presidentinvaaleja koskevien haastattelujen osuva esimerkki on tässä mielessä edelleen Riitta Uosukainen, kokoomuksen viime vaalien ehdokas. Hän oli kyselyissä hetken kärkipaikoilla, mutta äänestyksen alkaessa hänen suosionsa kansan keskuudessa oli suorastaan romahtanut. Uosukainen ei ole suinkaan ainoa gallupeissa hyvin pärjännyt presidenttiehdokas.

Tasavallan presidentti Tarja Halosen suosioksi on mitattu kaikissa kyselytutkimuksissa poikkeuksellisen korkeita lukemia. Tästä on syntynyt vähitellen, kuin varkain, kuva henkilöstä, jonka on korotettu ikuisen kansansuosikin asemaan. Helsingin Sanomien kysely romutti tätä käsitystä. Halosen suosio on laskenut kuusi prosenttiyksikköä. Se on paljon, selitti asiaa sitten miten päin hyvänsä.

Mikäli Halosen suosio vielä piirun laskee, edessä häämöttää kahden kierroksen presidentinvaalit. Puolueita tällainen mahdollisuus patistaa etsimään ehdokkaita, joista olisi Haloselle vastusta ratkaisevalla toisella kierroksella. On aivan ymmärrettävää, että Halosen ylivoima puolestaan voi saada monen presidentin mitat täyttävän henkilön heittämään pyyhkeen kehään heti kättelyssä. Tuskin puolueetkaan viitsisivät panostaa vaaleihin täydellä voimalla, jos voittaja on etukäteen kruunausta vailla selvä.

Seuraavat presidentinvaalit eivät suinkaan ole muiden kuin demareiden päänsärky. HS-Gallup nimittäin kertoo, että SDP on pulassa, jos Halonen ei suostukaan ehdokkaaksi. Niin kauan kuin hän on hiljaa, SDP:n on pakko valmistautua tähänkin mahdollisuuteen. Mutta mikä olisi puolueen varasuunnitelma? HS-Gallupin perusteella eduskunnan puhemies Paavo Lipponen, jos hän ehdokkaaksi edes lähtisi, putoaisi kyydistä jo vaalien ensimmäisellä kierroksella. Halonen on ainakin näillä näkymillä SDP:n ainoa vahva kortti vuoden 2006 presidentinvaaleissa.

Porvaripuolen nimistä pääministeri Matti Vanhasen suosio on kasvussa. Pitkä ja kivinen tie hänelläkin on presidentiksi, jos Halonen haluaa jatkaa tasavallan presidenttinä. Kokoomuksessa on laskettu puolueen vähintään säilyttävän kasvonsa, jos Sauli Niinistö taipuu puolueen presidenttiehdokkaaksi. Vaalissa, jossa Halonen ei ole ehdokkaana, Niinistö keräisi vain 24 ja Vanhanen peräti 40 prosentin ääniosuuden. HS-Gallupin tulos antaa huomattavan paljon ajattelemisen aihetta kokoomuksen johdolle.

Halonen on ainakin näillä näkymillä SDP:n ainoa vahva kortti vuoden 2006 presidentinvaaleissa.

Päivän lehti

2.7.2020