fbpx
Uutiset

Sdp ei rankaise kansanedustaja Hussein al-Taeeta – sai vain ohjeistuksen sopivasta käyttäytymisestä

Kansanedustaja Hussein al-Taee jatkaa työtään sdp:n eduskuntaryhmän jäsenenä. Ryhmä antoi al-Taeelle ohjeistuksen sopivasta käytöksestä. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtamanin mukaan ohjeistuksen antaminen kansanedustajalle ei ole jokapäiväistä.
Sdp:n kansanedustaja Hussein al-Taee. Kuva: Joel Maisalmi
Sdp:n kansanedustaja Hussein al-Taee. Kuva: Joel Maisalmi

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan sdp:n eduskuntaryhmä ei hyväksy minkään väestöryhmän loukkaamista.

– Ryhmä antoi al-Taeelle suoranuottisen ohjeistuksen, miten kansanedustajana tulee toimia ja hän otti ohjeistuksen nöyrästi vastaan.

Lindtmanin mukaan ohjeistuksen keskeinen sisältö oli se, että on välttämätöntä kertoa asiat juuri niin kuin ne ovat. Tätä ryhmä edellyttää.

Lindtman perusteli päätöstä olla rankaisematta al-Taeeta sillä, että al-Taeen kirjoitukset ovat tapahtuneet ennen hänen poliittista toimintaansa, eivätkä ne ole jatkuneet hänen tultua mukaan sdp:n toimintaan.

– On selvää, että hän on ne kirjoittanut, mutta hän on tehnyt selkeän pesäeron kirjoituksiin.

Eduskuntaryhmällä ei ole syytä epäillä, että al-Taeella olisi vielä muuta salattavana.

Sdp:n eduskuntaryhmä käsitteli kansanedustaja al-Taeen tilannetta perjantaina kesäkokouksessaan suljettujen ovien takana. Ryhmä kuuli al-Taeen omat käsitykset hänen kohua aiheuttaneesta toiminnastaan.

Kansanedustaja Al-Taee on ollut kohun keskellä vanhojen loukkaavien nettikirjoitustensa vuoksi. Loukkaavat kirjoitukset kohdistuivat muun muassa juutalaisiin, somaleihin sunnimuslimeihin ja homoihin.

Helsingin poliisi kertoi tällä viikolla epäilevänsä al-Taeeta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

” Luurankoja ei enää ole”

Al-Taee itse vakuutti tiedotustilaisuudessa, että mitään luurankoja hänellä ei enää ole. Hän aikoo nyt lunastaa paikkansa eduskunnassa valiokuntien jäsenenä.

– Osoitin että asiat menneisyyttä. En ole ennen elämässäni saanut tällaista ohjeistusta. Olisittepa olleet siellä, se toimi ravisteluna tulevaisuutta ajatellen.

Hussein al-Taee

Syntynyt Bagdadissa, Irakissa vuonna 1983.

Vietti kolme vuotta pakolaisleirillä Saudi-Arabiassa.

Lapsuudenperhe tuli pakolaisina Suomeen, perhe muutti Valkeakoskelle 1993.

Toimi Martti Ahtisaaren luomassa konfliktinratkaisujärjestössä CMI:ssä Irak-ohjelman johtajana.

Valittiin keväällä eduskuntaan sdp:n listoilta.

Vaalien jälkeen julkisuuteen tulivat vanhat loukkaavat nettikirjoitukset mm. juutalaisista, somaleista, sunnimuslimeista ja homoista. Vihjaili myös Israelin ja USA:n yhteistyöstä äärijärjestö Isisin kanssa.

Jäi kohun seurauksena sairauslomalle toukokuusta heinäkuun lopulle.

Myöhemmin paljastui, että al-Taeen verkossa olevassa julkisessa ansioluettelossa eli Linkedin-profiilissa oli vääriä tietoja opinnoista.

Helsingin poliisi epäilee al-Taeeta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Menot