Uutiset

SDP ihannoi amerikkalaisuutta, etääntyy kansasta ja eurooppalaisuudesta

Suomen sosiaalidemokraattinen puolue äänesti uuden puoluejohdon viime viikonloppuna. Äänestyksen tulos yllätti totaalisesti.

Ensiksi uudeksi puoluesihteeriksi valittiin toimitusjohtaja Mikael Jungner, jolla ei ole juuri mitään kokemusta työväenliikkeestä. Haastattelussaan Ilta-Sanomissa viime syksynä toimittaja kyseli, että teititelläänkö. Jungner vastasi sen olevan vanhanaikaista.

Jo tämä osoittaa mielestäni sen, että hän ei osaa muita kieliä kuin englantia, ehkä myös ruotsia. Saksan, Ranskan ja Venäjän kielet ovat täysin tuntemattomia hänelle. Näissä maissa teitittely kuuluu normaaliin käytäntöön ja sivistyneeseen kielenkäyttöön.

Suuri suomalainen Väinö Tanner puhui ja kirjoitti kuudella kielellä. Hän teki merkittävän päivätyön Elannon johdossa ja nousi yhdeksi historian suurimmaksi suomalaiseksi Hän oli monipuolisen tietämyksen vuoksi todellinen eurooppalainen.

Jungnerin haastattelusta sai selvän käsityksen, että hän ei ymmärrä perusdemarien filosofiaa, ei mitään hitsarien, asentajien, myyjien, sairaanhoitajien ja lähihoitajien työstä.

Hän ei ole päivääkään tehnyt tällaista työtä, vaan saanut kivat paikat jäsenkortin avustuksella. Siksi hän ei koskaan ymmärrä näitten ammattiryhmien ongelmia.

Ihailemallaan amerikkalaisuudella hän selvittää kaikki vasemmiston ongelmat. Uusi Suomen sosiaalidemokraattinen puolue on paljon luvannut, mutta tulokset puhukoot puolestaan.

Puolueen puheenjohtaja jatkaa Jutta Urpilainen, jota kansa kutsuu verkkosukkamannekiiniksi. Hän ei ole saanut mitään aikaiseksi, vaan ”Yes, we can do it”, tämäkin amerikkalaisuuden ihannointia. En tosiaan tiedä, miten se on auttanut demareita. Urpilaisellakaan ei ole muuta näyttöä kuin politiikka.

Historiasta pitää oppia, siksi kehotan tutustumaan Väinö Tanneriin, jos se edes kiinnostaisi. Räksytyksellä ei saada mitään aikaan, ei ainakaan perusdemarien kannatusta.

Puolueen varapuheenjohtajiksi valittiin entiset henkilöt: ex-piispa, ylinopeus-spesialisti ja täysin tuntematon demarinainen, todelliset työväenliikkeen sankareita.

Puolueessa on ollut suuria isänmaan parasta ajavia, päätään pitempiä suomalaisia, jotka ovat palvelleet kunniakkaasti puoluetta ja maataan. Tänään puoluetta johtaa räksyttävä rakkauden kipeä puoluejohto. Demareissa oli aiemmin eteenpäin katsovia henkilöitä, joilla on ollut hyvä ja monipuolinen tietämys puolueesta ja sen tehtävistä sekä jäsenten yhteistyöstä. Johdossa on lisäksi ollut monipuolisen kielitaidon, yleissivistyksen ja eurooppalaisuuteen selvästi orientoituneita henkilöitä. He ovat tajunneet eurooppalaisuuden merkityksen puolueella ja Suomelle. Nämä kaikki puuttuvat nykyiseltä johdolta.

Sosiaalidemokraattinen puolue on etääntynyt tavallisesta kansasta ja ihailee amerikkalaisuutta, mutta eurooppalaisuuden se on hylännyt. Miksi?

Pekka Hovilainen

Vantaa