Uutiset

SDP ja kokoomus valitsevat neuvottelijat pian, Lulu Riikonen haluaa hallituksen johtoon

 

Äänikuningatar Lulu Riikonen ilmoitti haluavansa joko kaupunginhallituksen tai -valtuuston puheenjohtajaksi. Äänestysprosentin alhaisuutta pidettiin yleisesti näiden vaalien suurimpana yllätyksenä.
 
 
 
Koskiset ovat avainasemassa, kun luottamuspaikkojen jaosta puolueiden kesken ryhdytään neuvottelemaan. SDP:n äänikuningas oli kansanedustaja Johannes Koskinen ja kokoomuksen maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.
 
Hämeenlinnassa on aiemmin kuntavaaleissa ollut tapana, että suurimman puolueen edustaja tekee aloitteen neuvotteluista.
 
– Odotamme avausta SDP:ltä, totesi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) maanantaina.
 
Usein neuvotteluja ovat vetäneet vaalien ääniharavat. 
 
Johannes Koskisen mukaan SDP:n valtuustoryhmä ja kunnallisjärjestö kokoontuvat tänään tiistaina pohtimaan tulevia neuvottelukuvioita.
 
– Katsotaan sitten, ketkä lähtevät neuvotteluryhmään.
 
Ministeri ei ehdi puheenjohtajaksi
Jari Koskisella on selvä tavoite tulevalle vaalikaudelle.
 
– Aion pysytellä rivivaltuutettuna. Ministerinä aikataulu ei veny mihinkään muuhun.
 
Hän myös katsoo, että neuvotteluihin pitää osallistua niiden, jotka aikanaan ottavat painavimmat luottamuspaikat hoitaakseen. Kokoomuksella on valtuustoryhmän ja kunnallisjärjestön kokous keskiviikkona.
 
Johannes Koskinen ei kerro aikeistaan vielä tässä vaiheessa näin suoraan.
 
– Kokonaisuus tietysti ratkaisee, mutten välttämättä tyrkytä itseni esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Ei tässä kuitenkaan ole hengen hoppua paikkajaon kanssa.
 
Tosin hän laskeskelee jo nyt, että pientä kiirettä voi tulla, jos aikaisemmista suunnitelmista poiketen päätetään esimerkiksi pitää lautakuntien koko nykyisellään.
 
– Niitähän piti supistaa. Nyt meillä on kuitenkin monta kolmen hengen ryhmää. Jotta niille saadaan vaalituloksen mukaisesti paikkoja, voidaan vielä joutua pohtimaan lautakuntien kokoja. 
 
Persumenestys ei yllätys
Maanantaisen kaupunginhallituksen kokouksen alla demarien ja kokoomuksen edustajat toivoivat, että neuvottelut luottamuspaikoista etenisivät asiapohjalta ja hyvässä yhteistyössä, kuten perussuomalaisten johtomiehet ja -naiset vaali-iltana lupailivat.
 
Kovin suurta innostusta ei heti tuoreeltaan herättänyt se, että vaalien ylivoimainen äänikuningatar Lulu Riikonen ilmoitti maanantaina haluavansa joko kaupunginhallituksen tai -valtuuston puheenjohtajaksi.
 
– Yleensä ne paikat ovat menneet kahdelle suurimmalle ryhmälle. Näillä puheenjohtajilla pitää olla luottamusta myös muissa ryhmissä kuin omassaan, Tarja Filatov (sd.) ja Sari Rautio (kok.) huomauttivat.
 
Äänestysprosentin alhaisuutta pidettiin yleisesti näiden vaalien suurimpana yllätyksenä.
 
– Se on suorastaan häpeällinen, Iisakki Kiemunki (sd.) harmittelee.
 
Kokoomuksen ja SDP:n terävälle päälle perussuomalaisten menestys ei tullut yllätyksenä.
 
– Tässä on varmaan syytä katsoa peiliin, koska valtakunnallisesti perussuomalaiset menestyivät paljon heikommin kuin Hämeenlinnassa, Jari Koskinen pohtii. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic