fbpx
Uutiset

SDP kiukuttelee porvariyhteistyöstä

Keskustan ja kokoomuksen yhteistyö presidentinvaalien toisella kierroksella sai demarit kiehumaan. Hallituksen meno takkuaa ja taivas repeää, jos maahan syntyy vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen porvarihallitus.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen joutui erikseen korostamaan, ettei keskustalla ja kokoomuksella ole salaista sopimusta.

Media menee jälleen virran mukana. Laulu Porvariyhteistyöstä on politiikan päivän iskelmä ja se soi ja soi ja soi…

Onko sosiaalidemokratia julistettu jossain välissä maan viralliseksi uskonnoksi ja SDP puolueeksi, joka päättää hallituspohjasta ?Ja varsinkin siitä, että keskustan ja kokoomuksen hallitus on poissuljettu vaihtoehto olipa kansan tahto vaaleissa mikä tahansa.

SDP käyttäytyy kuin porvarihallituksen mahdollisuuskin olisi suuri loukkaus pyhää sosiaalidemokratiaa ja vieläpä presidentti Tarja Halosta kohtaan.

Sen sijaan SDP sai olla presidentinvaaleissa liitossa vasemmistoliiton kanssa kuin itsestään selvänä asiana.

Miksi kukaan ei kysy, onko SDP:n tavoitteena vasemmistohallitus?

Ajatus porvaripuolueiden yhteistyön tiivistämisestä on aivan puhdas kupla. Yhteistyö ennen eduskuntavaaleja ei ole mitenkään mahdollista, koska puolueet kilpailevat keskenään.

Politiikan perusnuotteja on helppo lukea, jos niitä ei tahallaan sotketa. Jokainen kolmesta suuresta puolueesta haluaa voittaa eduskuntavaalit ja nousta maan suurimmaksi puolueeksi.

Tätä tavoitetta eivät minkäänlaiset liitot palvele. Porvariyhteistyöllä pelottelu voi kyllä palvella SDP:tä.

Jos kansa jättäisi SDP:n eduskuntavaaleissa kolmanneksi olisi jokseenkin luontevaa, että porvarilliseen maahan syntyisi porvaripuolueiden hallitus.

Tietysti ratkaisu kampeaisi kumoon demarihegemoniaa, mutta ehkä SDP taipuisi kunnioittamaan kansanvallassa kansan tahtoa.

Keskusta on nyt heikossa hapessa. Puolue istuu hallituksessa, sen yhteistyökyky kuitenkin kangertelee politiikan kaikkiin ilmansuuntiin.

Kuinka keskusta voisi harjoittaa porvariyhteistyötä, kun keskusta ei nauti oikein keskustalaistenkaan kannatusta. Tämä tosiasia paljastui presidentinvaaleissa Matti Vanhasen matalissa kannatusluvuissa.

Puoluesihteeri Eero Lankia eroaa vain osaksi puolueen laskevan kannatuksen takia. Perimmäinen selitys löytyy kalenterista: Lankia on ollut puoluesihteerinä jo kymmenen vuotta. Hän on kaiken kukkuraksi kansanedustaja.

Jonkun pään on keskustassa vielä pudottava.

Kuntaremontti ärsyttää keskustalaisia. Puolueen vanhoillisille kuntien lakkauttamiset ovat pyhäinhäväistys.

Keskustan selkä suoristuisi ainakin vähän, jos kuntaministeri Hannes Manninen saisi kenkää. Hänen tilalleen kaivataan ministeriä, jonka tehtävä olisi kuntauudistuksen hautaaminen.

SDP:n ongelma ei ole porvari- vaan hallitusyhteistyö.

Menot