fbpx
Uutiset

SDP perännee kohta turvatakuuta

Ensin oli äänessä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman. Hänen mukaansa Suomeen syntyy vaalien jälkeen tuloksesta riippumatta porvarihallitus. Backman tietää kokoomuksen ja keskustan näin sopineen, koska kokoomus jäi keskustalle velkaa presidentinvaaleissa.

Backmanin jälkeen Uutispäivä Demarin pääkirjoitus todisteli, että tekeillä on oikeistohallitus vaalien tuloksesta riippumatta. Seuraavaksi sosiaalidemokraattien sisäministeri Kari Rajamäki varoitti keskustaa kummeksuen, miksi se haluaa hylätä tuloksia tuottavan SDP:n ja keskustan yhteistyön.

Kuhina on käynyt myös maakunnissa käydyissä kahvikeskusteluissa. Totta on, että vaalien jälkeen maassa on porvarivalta! Ja perään on kauhisteltu, ettei äänestäjien tahdolla tunnukaan olevan aiemmin kansanvaltaan kuulunutta merkitystä.

Sosiaalidemokraatit haluavat varmasti herätellä puheillaan omiaan vaalityöhön. Tämän voi ymmärtää: nikotellen käyvä vaalikone ei takaa millekään puolueelle vaalivoittoa maaliskuun eduskuntavaaleissa.

Saman levyn pyörittämisessä, varsinkin jos sama porvarivaarasta varoittava laulu jatkuu vaaleihin asti, on kuitenkin myös muita ulottuvuuksia.

SDP saa toki ajaa omaa asiaansa, mutta sen ajattelumaailmaan pitäisi mahtua myös ajatus porvarihallituksesta. Puolue räksyttää kohta siihen malliin kuin se haluaisi ilmeisesti ainakin keskustalta kirjallisen turvatakuun porvarihallituksen muodostamista vastaan.

Backmanin mukaan porvarit ovat ohittamassa kansan vaaleissa ilmaisemaa tahtoa. Kuitenkin SDP liputtaa epämääräisiä vihjailuja syytäen porvarihallitusta vastaan parisen kuukautta ennen eduskuntavaalien tuloksen ratkeamista.

On toki itsestään selvää, että keskustan ja kokoomuksen liitto on demareille täysin vastenmielinen ja torjuttava vaihtoehto. Nyt myös SDP:n pitäisi kuitenkin maltaa mielensä, luopua pelottelusta ja keskittyä omaan rakentavaan vaalityöhönsä.

Mikä paniikki demareihin on oikein iskemässä? Mielipidekyselyiden perusteella puolueella ei ole mitään erityistä hätää.

Jos pallottelu porvarihallituksesta ja myös muista hallitusvaihtoehdoista jatkuu, asiapohjainen keskustelu jää pahimmassa tapauksessa sivuosaan. Vaaleihin asti on tärkeää pohtia Suomen tulevaisutta ja hyvinvointia turvaavia vaihtoehtoja, linjavalintoja. Tuloksen ratkettu maa saa hallituksen, jossa näkyy kansan vaaleissa ilmaisema tahto.

Hallituspohjasta käytävä vääntö ajaa pieniä puolueita ahtaalle. Niiden on tuskaisen hankalaa saada esiin teemojaan, jos pinnalla on kaiken aikaa kolmen suuren puolueen taistelu pääministerin salkusta ja hallituspohjasta.

Nykypäivän puoluepolitiikassa asetelmat suosivat jo sinänsä SDP:tä, keskustaa ja kokoomusta. Äänestäjä pääsee vaikuttamaan siihen, mitkä kaksi kolmesta suuresta ovat hallituksessa ja mikä oppositiossa.

Erityisen surkeassa jamassa ovat puolueet, joilla ei ole paikan paikkaa eduskunnassa.

Menot