fbpx
Uutiset

Sdp sai tahtonsa läpi ja Sitran heruttamaan rahaa taseestaan – Poliittinen paine vaikutti rahaston päätöksen taustalla

Pääministeripuolue Sdp:n toistuvat vaatimukset eduskunnan alaisen Sitran taseen osittaisesta tulouttamisesta valtiolle sai rahaston hallituksen toimimaan. Hallitus halusi toimia proaktiivisesti, mutta erityisen mieluinen ratkaisu ei sille ollut.
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tiedotti keskiviikkona päätöksestä, jolle ei tainnut olla enää vaihtoehtoa. Sitran hallitus kertoi esittävänsä poikkeuksellista 100 miljoonan euron kertapanostusta taseestaan Suomen kestävän tulevaisuuden hyväksi eli käytännössä valtion kassaan. Lopullisen päätöksen panostuksesta tekee Sitran uusi hallintoneuvosto vahvistaessaan rahaston talous- ja toimintasuunnitelmat seuraaville vuosille.

Päätös ei ollut yllättävä, vaikka suora poliittinen ohjaus kielletäänkin. Tuleva pääministeripuolue Sdp on haikaillut Sitran taseen avaamista. Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne ehti jo Ylen eduskuntavaalitentissä todeta, että parlamentaarinen työryhmä olisi päässyt yksimielisyyteen siitä, että Sitran taseesta irrotetaan lisätuloja valtiolle.

Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) tyrmäsi tulkinnan seuraavana päivänä Lännen Median jutussa. Työryhmä jätti raporttinsa maaliskuun lopussa, eikä tehnyt siinä linjauksia Sitran taseen koosta tai varallisuuden käytöstä.

 

Sen verran painavia Sdp:n suunnalta tulleet ulostulot ovat olleet, että Sitran hallitus otti lusikan kauniiseen käteen. 100 miljoonaan panostus jää kauas Sdp:n vaihtoehtobudjetissaan esittämästä 360 miljoonasta eurosta, mutta rahaa se on sata miljoonaakin.

Kun rahaston hallitus otti päätöksen omiin käsiinsä, ratkaisu näyttää hygieenisemmältä kuin jos keskustelu taseen ympärillä olisi vielä jatkunut ja päätös tehty vasta sitten.

Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että Sitra itsekin kuvaili tiedotteessaan päätöstä poikkeukselliseksi. Päätös ei liene ollut helppo.

 

Lue myös: Kajotaanko Suomen itsenäisyyden juhlarahastoon lisää, jos valtion budjetissa on reikiä? – “Toivottavasti ei”, painottaa yliasiamies Mikko Kosonen

 

Antti Rinteen johdolla käydyistä hallitusneuvotteluista on tihkunut pitkin matkaa tietoja julkisuuteen. Kuva: Mauri Ratilainen
Antti Rinteen johdolla käydyistä hallitusneuvotteluista on tihkunut pitkin matkaa tietoja julkisuuteen. Kuva: Mauri Ratilainen

Sitra valitsee parhaillaan itselleen uutta yliasiamiestä. Hakijoita on peräti 51 ja heidän joukossaan vaikuttajien raskasta sarjaa. Viivalla ovat muun muassa ex-pääministeri ja komissaari Jyrki Katainen, työeläkevakuuttajien etujärjestön Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja Helsingin yliopiston työelämäprofessori ja Helsingin ex-apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Vaikka juhlarahaston taseesta irrotetaan 100 miljoonaa euroa, jotain kassaan vielä jääkin, sillä peruspääoman markkina-arvo oli vuoden 2018 lopussa 776 miljoonaa euroa. Vuotuinen budjetti vaihtelee 30–40 miljoonan euron välillä.

Yliasiamies saa johdettavakseen rahaston, joka ei ole vailla poliittisia intohimoja. Onneksi palkka on kuitenkin siedettävä eli yli 20 000 euroa kuukaudessa, kun esimerkiksi pääministeri joutuu tyytymään reiluun 12 000 euroon.

 

jussi.orell@lannenmedia.fi

 

Asiasanat

Menot