Uutiset

SDP sitoisi lasten harrastukset koulupäivään

Kuntavaaliteemansa torstaina esitellyt SDP esittää lapsille kokonaiskoulupäivää.

– Monet lapset joutuvat olemaan paljon yksin kotona, kun vanhemmat ovat töissä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne perustelee esitystä.

Jos harrastukset lomitettaisiin koulupäivään, lapset voisivat mennä aamulla ennen oppitunteja kouluun harrastamaan ja koulupäivän jälkeen tehdä läksyt ja olla harrastuksissa.

– Perheet saisivat iltaisin enemmän yhteistä aikaa. Tarvitsemme tähän yhteistyötä kuntien ja kolmannen sektorin kesken.

Jo helmikuun puoluekokouksessa SDP esitti maksutonta varhaiskasvatusta ja sitä puolue pitää esillä vaaleissakin. SDP toivoo, että kunnat sitoutuvat harrastuslupaukseen, niin että harrastustilat ovat ilmaisia.

Hyvä peruskoulu ja arvokas vanhuus löytyvät monen muunkin puolueen ohjelmista.

Suurin linjaero SDP:llä on hallituspuolueisiin sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä. Vaikka sote-palveluiden järjestäminen on siirtymässä pois kunnilta, kuntavaaleissa aiheesta puhutaan.

– Vähintään kaksi vuotta kunnanvaltuutetut ovat yhä päättämässä sote-asioista.

SDP:n kritiikki kohdistuu hallituksen sote-mallissa siihen, että hallitus erottaa palveluiden tilaajan ja tuottajan. SDP:n mallissa palveluiden järjestäjä ja tuottaja on julkinen sektori, joka voi hankkia palveluita yksityisiltä ja kolmannen sektorin tuottajilta.

– Meidän mallissamme ei tarvitse yhtiöittää mitään. Kunnat voivat itse toimia myös palveluiden tuottajina, jos palveluketju on toimiva.

Rinne muistuttaa, että kuntien sote-kiinteistöillä on 6,4 miljardin euron edestä tase-arvoa. Vaikka palvelut siirtyvät maakuntiin, kuntien kontolle jää kaksi kolmasosaa eli 4 miljardin euron edestä huonokuntoisiakin kiinteistöjä.

– Sillä on iso merkitys kuntien taloudelle.

Rinteen mukaan kuntapäättäjien pitää pohtia, mitä ennaltaehkäisy ja elinvoima edellyttävät.

SDP ajaa kolmenlaista aluepolitiikkaa. Pääkaupunkiseudulla tehdään metropolipolitiikkaa, jolla Helsingin seutu pystyy kilpailemaan muiden pääkaupunkien kanssa. Aluekeskuksiin tarvitaan politiikkaa, jolla kaupungin vahvuudet hyödynnetään.

Myös maaseutumaisiin väestö­tappiokuntiin pitää varmistaa palvelut.

– Nuoret ovat muuttaneet kaupunkeihin ja ikäihmiset jääneet loukkoon. Asuntojen arvo on mennyt, joten ei pysty muuttamaan, joukkoliikennettä on heikosti ja itse ei enää pysty ajamaan autoa.

Päivän lehti

25.5.2020