fbpx
Uutiset

SDP:n Eurooppa on napajäätiköllä

Ei Kreikalle, ei Irlannille, ei EU:lle, ei Euroopalle.

Sosiaalidemokraatit vastustivat puoluejohtaja Jutta Urpilaisen johdolla eduskunnassa maan hallituksen neuvottelemaa Irlannin tukipakettia.

Puolueen mielestä Irlantia voisi periaatteessa auttaa, mutta ei sovituilla ehdoilla. Suomi takaa 741 miljoonan euron edestä lainaa, jolle demarit halusivat vakuudet.

Jos Irlanti ei pysty vastaamaan veloistaan, Suomen tulisi saada korvauksena vaikkapa Irlannin pääkaupungin Dublinin lentokenttä. Tässä karkeasti puolueen Irlanti-linja.

Syylliseksi huonoon Irlanti-pakettiin Urpilainen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma nimesivät valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja myös pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.).

SDP:lle kaikki on näin yksinkertaista: Kataisen asia oli neuvotella EU:ssa takauksille täydet vakuudet.

Kataista täytyy hivellä ajatus, että hän voisi heiluttaa eurooppalaisessa yhteistyössä tahtipuikkoa komentajan otteella.

Että Kataisella olisi näin paljon valtaa!

Kylmät numerot puhuvat vallan muuta. EU:ssa on yhteensä 500 miljoonaa asukasta, Suomessa viisi miljoonaa. SDP:n käsikirjoituksessa Katainen käskisi prosentin vähemmistössä jopa 99 prosentin enemmistöä.

Tällä hetkellä sekä poliittisesti että taloudellisesti vahvimmassa EU-maassa Saksassa on 82 miljoonaa asukasta, noin 16 kertaa enemmän kuin Suomessa.

Väkiluvut eivät kerro koko totuutta, se pitää paikkansa. Talouden ja politiikan mittareilla Saksa murskaa Suomen!

Jarrua painamalla SDP käänsi selän itselleen, omalle menneisyydelleen. Puolue käyttäytyy kuin se ei olisi ollut – muiden sd-puolueiden tavoin – rakentamassa eturintamassa sekä EU:ta että euroa.

EU oli alun perin hyvin demarivetoinen hanke.

Paavo Lipponen oli puoluejohtajana EU:n vankkumaton puolestapuhuja. Hänellä oli vaikutusvaltaa, koska hänellä oli taitoa ja halua kantaa vastuunsa eurooppalaisesta yhteistyöstä.

SDP sanoutuu teoillaan irti eurooppalaisuudesta. Lipposen päivistä demareiden Eurooppa on siirtynyt napajäätikölle.

Kaikille puolueilla, myös SDP:llä, oli vain yksi vaihtoehto: Suomi joko on EU:ssa sovituilla ehdoilla tukemassa Irlantia tai sitten ei.

Puolue valitsi vastuunkannon sijaan kansankosiskelun, irtopisteiden keruun tavoitteena eduskuntavaalien voitto.

Miten käy, se punnitaan huhtikuussa, gallupit eivät lupaa hyvää.

Venkulointi Irlannilla pahentaa demareiden uskottavuuskriisiä. Urpilainen läheisineen luottaa liikaa hokemaan, että äänestäjän muistin mitta on kaksi viikkoa. Se ei ole totta. Lipponen linjoineen on liian iso noin vain unohdettavaksi.

Menot