fbpx
Uutiset

Sdp:n hallitusneuvottelutoimikunta kokoontuu keskiviikkona iltapäivällä pohjustamaan hallitustunnustelijan valintaa – Li Andersson: Emme ota kantaa sdp:n sisäisiin valintoihin

Sdp aikoo edetä nopeasti hallitustunnustelijan valinnassa. Koolla ovat sdp:n hallitusneuvottelutoimikunta, puoluehallitus ja eduskuntaryhmä ennen kuin eduskuntaryhmän esitys hallitustunnustelijasta viedään eduskunnan suureen saliin torstaina. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan hallitustunnustelijan valinta on sdp:n oma päätös.
Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan hallitustunnustelijan valinta on sdp:n päätös. Kuva: Matias Honkamaa
Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan hallitustunnustelijan valinta on sdp:n päätös. Kuva: Matias Honkamaa

Sdp:n hallitusneuvottelutoimikunta kokoontuu keskiviikkona iltapäivällä keskustelemaan puolueen hallitustunnustelijasta.

Hallitusneuvottelutoimikuntaan on valittu puolueen puheenjohtaja ja pääministerin tehtävistä eronnut Antti Rinne, puoluehallituksen edustajat Sanna Marin, Ville Skinnari ja Antton Rönnholm sekä eduskuntaryhmän edustajat Antti Lindtman, Kristiina Salonen ja Ilmari Nurminen.

Tavoite valita ennen itsenäisyyspäivää

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo Lännen Medialle, että hallitustunnustelijan valinnassa on tarkoitus edetä nopeasti. Nimi voisi olla selvillä ja hyväksytty eduskunnan suuressa salissa jo ennen itsenäisyyspäivää.

– Tunnustelijan nimeen ei kannata tässä vaiheessa kiinnittää suurta huomiota, jos tarkoitus on jatkaa samalla hallituspohjalla ja samalla hallitusohjelmalla.

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin esitti tiistaina Ylen A-studiossa, että hallitustunnustelija voisi olla väistyvä pääministeri Rinne.

Tällöin tunnustelija ei olisi kumpikaan sdp:n ehdokkaista seuraavaksi pääministeriksi eli Marin itse tai eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Tuleva pääministeri valitaan sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa ensi viikolla. Hän voi olla eri henkilö kuin hallitustunnustelija.

Vasemmistoliiton Andersson hyväksyy sdp:n päätöksen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää hallitustunnustelijan valintaa sdp:n sisäisenä päätöksenä, johon he eivät ota kantaa.

– Hallitustunnusteluiden suhteen noudatetaan perustuslain edellyttämää marssijärjestystä. Tunnustelija tulee eduskunnan suurimmasta ryhmästä. Me emme ota kantaa sdp:n sisäisiin valintoihin, Andersson vastasi tekstiviestillä.

Andersson ei siis pitänyt ongelmallisena, vaikka valinta olisi eronnut pääministeri Antti Rinne.

Torstaina edessä valinta

Torstaina sdp:n puoluehallitus kokoontuu keskustelemaan hallitustunnustelijasta jo kello 7 aikaan aamulla.

Sdp:n eduskuntaryhmä on koolla iltapäivällä ennen siirtymistä täysistuntoon. Siellä valitaan hallitustunnustelija, jota esitetään eduskunnan suuressa salissa.

– Hallitustunnustelijan valinta on eduskunnan prosessi ja tapahtuu perustuslain mukaan, Rönnholm sanoo.

Menot