Uutiset

SDP:n Halonen voitti ja hävisi

Hämeenlinna 16.1.2006

Vuoden 2006 presidentinvaaleissa seuraa toinen kierros. Tämä on kiistatta yksi vaalien suurimmista yllätyksistä. Tarja Halosen suosioksi on mitattu vuosien mittaan niin korkeita lukuja, että vaaleihin lähdettiin viime syksynä ”kerrasta poikki” -tunnelmissa. Tuoreista mielipidekyselyistä oli tosin jo luettavissa, että Halosen haastajat olivat päässeet hyvään vauhtiin.

Halosen ylivoimaisuudesta kertoi myös SDP:n uho. Puolueen virallinen tavoite oli kerätä Haloselle jo ensimmäisellä kierroksella yli 50 prosentin ääniosuus. Saman tavoitteen otti myös ehdokas itse. Nyt Halosen kampanjasta vastaavien on aiheellista kysyä, pitivätkö äänestäjät yhden kierroksen tavoitetta koppavuutena.

Tarja Halonen oli tulokseen ja ääniosuuteensa silminnähden pettynyt. Tässä ei ole ihmettelemistä, sillä hänen suosionsa on itse asiassa hätkähdyttävässä alamäessä. Viittä vaille kyse on romahduksesta, vaikka hän keräsikin äänistä yli 46 prosenttia. Se on paljon, mutta Haloselle liian vähän!

Halosen kampanjointia uhkaa jäykistyminen. Mitä nyt pitäisi tehdä? Halonen oli suosittu, kun hän oli Mäntyniemessä ”turvassa”. Vaalien takia Halonen joutui asettumaan samalle viivalle muiden ehdokkaiden kanssa ja tässä demokratiaan kuuluvassa kilpailussa hän ei odotetulla tavalla pärjännyt.

Halosen haastajien, Sauli Niinistön ja Matti Vanhasen, vahva usko toiseen kierrokseen palkittiin. Niinistö on kiistatta vaalien suurin voittaja. Vaaleja kohti Niinistön vauhti kiihtyi samalla kun Halonen hiipui. On sanomattakin selvää, että tästä lähtökohdasta Niinistön on helppo lähteä vaalien toiselle kierrokselle.

Paljon puhuttu porvaripuolueiden yhteistyö läpäisi ensimmäisen testin heti vaalituloksen ratkettua, kun keskustan Matti Vanhanen ilmoitti mukisematta äänestävänsä kakkoskierroksella Niinistöä. Samaan hengenvetoon hän tosin viisaasti korosti, ettei äänien testamenttaaminen kuulu Suomen poliittiseen järjestelmään.

Vaalien pettynein ehdokas oli epäilemättä Matti Vanhanen. Pääministerinä hän jäi Halosen varjoon: Vanhanen ei voinut hyökätä samaan tapaan kuin Niinistö. Tästä huolimatta Vanhasen kannatus jäi merkillisen vaatimattomaksi. Miksi koko joukko keskustan kannattajia käänsi hänelle selkänsä? Vanhasen kannatus jäi keskustan kannatuslukemista peräti viitisen prosenttiyksikköä.

Vielä hetki ennen vaaleja näytti todennäköiseltä, että neljä pienpuolueiden ehdokasta ja sitoutumaton Arto Lahti saavat tuskin nimeksi kannatusta. Viisikko imuroi lopulta äänistä kymmenisen prosenttia, mikä avasi tietä vaalien toiselle kierrokselle.

Toiselle kierrokselle Halonen lähtee suosikkina. Presidentinvaalien ensimmäinen kierros oli kuitenkin muistutus siitä, ettei vaaleissa mikään ole etukäteen varmaa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic