fbpx
Uutiset

Sdp:n Ihalainen: Lomarahakeskustelu kertoo, miten sykkyrässä ollaan

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Lauri Ihalainen varoittaa hallitusta vahvasti sotkeutumisesta sopimus- ja palkkapolitiikkaan. Ihalaisen mukaan tällaisesta sotkeutumisesta ei ole hyviä kokemuksia. Ihalainen esitti, että hallituksen työelämäpaketti viedään eduskunnassa työelämäkäsittelyyn.

– Lomarahakeskustelu kertoo nyt, miten sykkyrässä hallituksessa ollaan, Ihalainen muistutti eduskunnassa, jossa hallitus antoi tänään eduskunnalle tiedonannon kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista.

Hallitus muutti maanantaina esitystään kilpailukykyä vahvistavista toimista. Esityksessä luovutaan ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkauksista ja ne korvataan 30 prosentin leikkauksella lomarahoihin. Esitys tuo lomarahojen piiriin 25 000 yritystä, jotka eivät ole tähän mennessä maksaneet lomarahoja.

Ihalaisen mukaan olisi hyvä, että työmarkkinapolitiikka säilysi taito- eikä voimalajina. Hän suositteli palaamista tulokselliselle ja tutulle kolmikannan tielle.

Myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ihmetteli hallituksen lomarahaesitystä. Niinistön mukaan hallituksen esitys on askel eteenpäin, koska se on oikeudenmukaisempi.

– On kuitenkin ilmennyt, että pakottava esitys tuo yli 200 000 ihmistä lisää lomarahojen piiriin, Niinistö muistutti.

Hän ihmetteli mikä sellainen sisäinen devalvaatio on, jossa satunnaisin perustein toiset saavat lisää, kun toisilta leikataan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) selvitti hallituksen tiedonantoa esitellessään, että hallituksen esityksen mukaan aloilla, joilla ei noudateta mitään työehtosopimuksia, työsopimuksella voidaan sopia lomarahasta tai sen maksamisesta niin kuin tähänkin asti. Jos ei mitään sovita, noudatettaisiin vuosilomalakiin lisättävää säännöstä, Sipilä kertoi. Hän painotti, että yksityiskohdat selviävät lain valmistelun aikana.

Asiasanat

Menot