Uutiset

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei halunnut käräjille todistajaksi – Krp kuulustellut kaksi kertaa, viimeksi tänä syksynä

Sdp:n puheenjohtaja joutuu Kittilä-käräjillä todistamaan, vaikka ei olisi halunnut. Rinne oli keskeisesti mukana Levi Ski Resortin hallituksessa, kun Jouni Palosaari erotettiin hissiyhtiön pomon paikalta.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne joutuu ensi maanantaina Lapin käräjäoikeudessa kertomaan, mitä tietää Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän erottamiseen liittyvästä tapahtumaketjusta.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti Lapin käräjäoikeudelle haluttomuutensa tulla todistamaan Kittilän kuntakäräjille, jossa syytetään 27:ää luottamushenkilöä virka- ja työrikoksista.

Rinne perusteli kantaansa sillä, että hän ei tiedä Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän erottamisasiasta. Rinne kertoi asiasta sähköposteissa käräjäoikeudelle.

Jouni Palosaaren erottamisesta alkaneiden tapahtumien aikaan joulukuussa 2013 Antti Rinne oli Levi Ski Resortin hallituksen jäsen. Palosaari oli Levi Ski Resortin toimitusjohtaja.

Keskusrikospoliisi on kaksi kertaa kuullut Rinnettä asian tutkinnassa, viimeksi tänä syksynä.

– Jos syyttäjä haluaa todistajaksi, paikalle on yleensä tultava. Vaikka sitten sanomaan, että ei tiedä asiasta mitään, sanoo käräjätuomari Vilho Niiranen.

Rinne joutuu siis tulemaan Rovaniemelle, henkilökohtaisesti paikalle Lapin käräjäoikeuteen. Rinnettä kuullaan ensimmäisenä todistajana ensi maanantaina.

Sen lisäksi todistajina kuullaan Ari Aspiaa, joka toimi erottamistapahtumien aikaan Kylpylähotelli Levitunturin toimitusjohtajana. Todistajana on myös ex-kansanedustaja Mikko Kärnä.

 

Rinne Pron puheenjohtaja, Pro omistajana
Antti Rinteellä oli keskeinen rooli Anna Mäkelän irtisanomiseen johtaneen tapahtumasarjan alullepanijana.

Hän oli ammattiliitto Pron puheenjohtaja ja Pro puolestaan hotelliyritys Levin Matkailukeskus Oy:n pääomistaja. Se on vähemmistöomistajana Levi Ski Resort -yhtiössä, jossa osake-enemmistön omistaa Kittilän kunta.

Levin Matkailukeskus Oy ja Mäkelä Kittilän kunnan edustajana tekivät tutkintapyynnön Palosaaren toiminnasta hissihankinnan yhteydessä. Rinne halusi myös erottaa Jouni Palosaaren, mistä Rinne on itse kertonut krp:n kuulusteluissa.

Tapahtumien kulkua Rinne on kuvaillut kahdessa krp:n kuulustelussa, josta esitutkinnan yhteydessä oleva kuulustelupöytäkirja helmikuulta 2014 on myös julkinen.

Rinne kuvaa epäluottamuksen Jouni Palosaarta kohtaan alkaneen jo loka-marraskuussa vuonna 2013.

Se huipentui Levin maailmancupin jälkeiseen kuuluisaan tapaamiseen Rinteen hotellihuoneessa Levillä. Siellä olivat paikalla Levi Ski Resort -yhtiön keskeiset luottamushenkilöpäättäjät.

”Isompien omistajien mielipide hänen asemastaan oli, että Palosaari erotetaan toimitusjohtajan paikalta ja hänelle tullaan tarjoamaan etelärinteen hissihankkeen projektipäällikön paikkaa”, kerrotaan kuulustelupöytäkirjassa.

Sittemmin Jouni Palosaaren toimintaa koskeva Kittilä-jupakan haara on saanut päätöksensä Lapin käräjäoikeudessa. Palosaarta syytettiin luottamusaseman väärinkäytöstä. Syyte hylättiin.

 

Todistajien kuuleminen jatkuu joulukuun puoliväliin
Kittilän kuntakäräjät ovat nyt puolivälissä, niin ajankäytön kuin itse prosessin kannaltakin. Tällä viikolla Lapin käräjäoikeudessa kuullaan viimeisiä 27 syytteessä olevasta kuntapäättäjästä. Sitten alkaa todistajien kuuleminen, ja se jatkuu joulukuun puoliväliin saakka.

– Syyskuussa aloitettiin, aikataulussa ollaan. Syyttäjien ja vastaajien loppulausunnot kuullaan tammikuussa, sanoo käräjätuomari Vilho Niiranen.

Tuomio tulee käräjiltä myöhemmin, keväällä ennen kesälomia.

Kittilän kuntakäräjät on ollut suuri urakka erityisesti keskusrikospoliisille. Varsinaisesta esitutkinnasta kertyi kuulustelupöytäkirjoja yli 1 000 sivua. Lisätutkintaa krp on tehnyt vielä oikeudenkäynnin aikanakin.

Lapin käräjäoikeus on käsitellyt juttua kolmen tuomarin voimin.
– Tuomiota ei anneta kollegiona, vaan jokaisella tuomarilla on siitä oma käsityksensä. Jos se ei ole sama, lopputulos on enemmistön äänestyspäätös, Niiranen selittää.

Lapin käräjäoikeudelle kyse on isosta, mutta ei mitenkään tavattomasta rikosprosessista.

Ylimääräisiä kuluja tulee erityisesti turvajärjestelyistä ja tallennusjärjestelmästä. Myös Kittilään toteutettua oikeudenkäynnin etäyhteyttä varten on pitänyt tehdä erityisjärjestelyjä. Kaikkineen ylimääräisten kulujen loppusumma jää noin 30 000 euroon.

 

Miksi Rinne todistaa?

Antti Rinne oli vuonna 2013 ammattiliitto Pron puheenjohtaja. Pro on enemmistöomistaja Levin Matkailukeskus Oy:ssä, joka omistaa Levin suurimman hotellin, Kylpylähotelli Levitunturin. Muut omistajat ovat ammattiliitot Pam, Tehy ja Paperiliitto.

Pron edustajalla on paikka hiihtohissiyhtiö Levi Ski Resortin hallituksessa. Sillä paikalla istui toimitusjohtaja Jouni Palosaaren erottamisen aikaan Antti Rinne.

Päivän lehti

18.1.2020