fbpx
Uutiset

Sdp:n puoluesihteeri Rönnholm hämmästelee kokoomuksen väitettä "ostetusta" hallitusohjelmasta – myös keskustan Kärnä tuohtui kritiikistä

Erikoinen avaus kokoomukselta. Jo neuvottelujen toisena päivänä julkaistiin nimilista osallistujista eli aika avoimesti tätä tehdään, Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo. Arkistokuva. Kuva: Silja Viitala / Lännen Media
Erikoinen avaus kokoomukselta. Jo neuvottelujen toisena päivänä julkaistiin nimilista osallistujista eli aika avoimesti tätä tehdään, Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo. Arkistokuva. Kuva: Silja Viitala / Lännen Media

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm hämmästelee kokoomuksen näkemystä siitä, että tuleva hallitusohjelma olisi “ostettu”.

Aiemmin lauantaina kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo väitti, että syntymässä on “ostettu” hallitusohjelma, kun sitä tekemässä on vasemmistopuolueiden kampanjoita tukeneen SAK:n edustajia ja muita “lobbareita”.

Muutamat Sdp:n ja Vasemmistoliiton neuvottelijat ovat töissä tai luottamustehtävissä SAK:ssa.

– Erikoinen avaus kokoomukselta. Jo neuvottelujen toisena päivänä julkaistiin nimilista osallistujista eli aika avoimesti tätä tehdään. Jos Petteri Orpo olisi mukana, hän tietäisi, että neuvottelijat ovat puolueiden edustajia, Rönnholm toteaa.

Rönnholm muistuttaa, että asiantuntemusta on muuallakin kuin puolueissa.

– Se on mahdotonta, että kaikki asiantuntijat olisivat puolueissa töissä. Ulkopuolinen vaikuttaminen neuvotteluihin ei onnistu. Kaikki neuvottelijamme ovat sitoutuneet Sdp:n linjaan. Sooloilulle ei ole tilaa, Rönnholm sanoo.

Myös keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä tuohtui kokoomuksen kritiikistä.

– Kokoomuksen oma tapa toimia hallitusneuvotteluissa on sen sijaan ollut, että neuvottelijat neuvottelevat ensin ohjelman, jonka jälkeen he siirtyvät lobbareiksi tai johtamaan yrityksiä, joita hallitusohjelma hyödyttää. Etenkin tätä taustaa vasten nyt esitetty kritiikki on härskiä ja tekopyhää, Kärnä tiedotti.

Lobbarikiistassa on näkyvissä selkeä hallitus-oppositio -asetelma, vaikka uutta hallitusta ei vielä ole.

Todennäköisesti oppositioon päätyvä kristillisdemokraatit otti omassa puoluevaltuuston kokouksessaan lauantaina niin ikään esille huolet hallitusneuvotteluiden “lobbareista” sekä talouskehityksestä.

– On väärin antaa päätösvalta Suomen asioista tahoille, jotka ovat rahoittaneet poliitikkojen vaalikampanjoita. Nyt Sdp:n johdolla hallitusneuvotteluihin on kutsuttu tiettyjen etujärjestöjen rahakukkaroiden haltijat, kristilliset moittivat.

Myös yrittäjien asema on kristillisten huolena.

– Sdp:n pääministeriehdokas Antti Rinne on uhannut, että Sdp poistaa yritysmuotojen tasa-arvoa lisäävän yrittäjävähennyksen ja on kiristämässä listaamattomien eli start-up ja pk-yritysten verotusta. Vaikutukset yrittäjille olisivat passivoivat ja kannustavuutta vähentävä, kristilliset sanovat.

Menot