Uutiset

SDP:n Rinne ruoskii budjettiehdotusta: Puhditon esitys, joka lisää eriarvoistumista – "Ei viitettäkään välttämättömistä tulevaisuusinvestoinneista"

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne moittii valtiovarainministeriön budjettiehdotusta näköalattomaksi ja puhdittomaksi.

– Minusta näyttää siltä, että tässä on kysymys vain kevään kehysriihen päätösten laittamisesta budjettiin. Petteri Orpo totesi itsekin, että budjettiehdotuksesta löytyy vain pari pientä uutta menolisäyskohdetta, Rinne sanoo Lännen Medialle.

– Valtiovarainministeri hokee, että nyt pitää tehdä talouskasvua ja tulevaisuuden työllisyyttä vahvistavia ratkaisuja, mutta ne kaikki puuttuvat tästä ehdotuksesta.

Rinne olisi kaivannut panostuksia erityisesti ”osaamisen kehittämiseen varhaiskasvatuksesta yliopistoihin asti”, muun muassa aikuisten muuntokoulutukseen, sekä sosiaaliturvauudistuksen ja perhevapaauudistuksen vauhdittamista.

– Niistä ei nyt ole viitettäkään. Näiden välttämättömien päätösten tekemättä jättäminen vaarantaa Suomen tulevan kasvun ja työllisyyskehityksen. Isoja tulevaisuusinvestointeja on joka tapauksessa pakko tehdä. Olemme tehneet muun muassa omassa vero-ohjelmassamme selkeitä avauksia siitä, kuinka niitä voitaisiin rahoittaa, oppositiojohtaja sanoo.

– Jokainen tietää, että teknologinen kehitys, muun muassa tekoäly ja alustatalous, haastaa Suomen elinkeinoelämän ja kansantalouden tulevaisuuden. Nyt pitäisi satsata osaamisen kehittämiseen. Sitä kautta päästään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävään kasvuun.

Rinne näkee budjettiehdotuksen lisäävän eriarvoistumista suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Siihen johtaa muun muassa indeksijäädytysten säilyttäminen niin koulutuksessa kuin sosiaaliturvassakin. Tämä hallitus on leikannut menoista ja keventänyt erityisesti hyvin toimeentulevien ihmisten verotusta tämän vaalikauden aikana.

Budjettiehdotuksen lisäyksiä esimerkiksi toisen asteen koulutukseen Rinne pitää mitättöminä karkkirahoina suhteessa hallituskaudella tehtyihin koulutusleikkauksiin.

– Nähtäväksi jää, mitä budjettiriihessä tapahtuu.