Sdp:n sote-malli: Vähintään 18 sote-kuntaa, joilla verotusoikeus – uudistus voimaan ensi vaalikauden lopulla

Sdp esitteli torstaina sote-mallinsa, joka perustuu puolueen kaksi ja puoli vuotta sitten tekemiin linjauksiin. Siinä palataan uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin eli ihmisten sosiaali- ja terveyspalvelujen parantamiseen.
Uudistuksen suuntaviivat sovittaisiin kevään hallitusneuvotteluissa ja valmistelu tapahtuisi sen jälkeen uudenlaisessa parlamentaarisessa komiteassa. Voimaan uudistus voisi puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) mukaan tulla 2022 tai 2023.
Sdp:n mallissa palveluja voivat tuottaa myös kaupungit ja kunnat, jos palvelujen järjestäjä niin päättää. Palvelujen järjestämisestä vastaisivat vähintään 18 sote-kuntaa, jotka olisivat itsehallinnollisia alueita ja joilla olisi verotusoikeus.
– Ne pystyisivät toimimaan vastuullisesti samalla tavalla kuin kunnatkin, Rinne vastasi niille, jotka epäilevät uuden veroportaan automaattisesti nostavan veroastetta.
Poikkeuksena 18 sote-kunnan mallissa olisi pääkaupunkiseutu, jossa voitaisiin tehdä erillisratkaisu.
Sote-kunta tuottaisi palvelut pääosin itse mutta ostaisi palveluja yksityisiltä yrityksiltä ja kolmannelta sektorilta.
– Palvelusetelijärjestelmää voitaisiin laajentaa. Henkilökohtaisen budjetin osalta voitaisiin edetä varovaisesti erilaisilla kokeiluilla, sanoi sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero.
Lisää henkilökuntaa
Etunojassa ensi vaalikaudella sdp haluaisi toteuttaa kolme uudistusta:
Kiireettömään hoitoon terveyskeskuksissa pitäisi päästä viikossa hoidon tarpeen arvioinnista. Sitä varten pitäisi palkata yhteensä tuhat uutta lääkäriä ja hoitajaa. Lisäksi vanhuspalveluissa pitää toteuttaa 0,7:n hoitajamitoitus.
Nämä kolme uudistusta maksaisivat Rinteen arvion mukaan yhteensä noin 400 miljoonaa euroa.
Valmistelun jatkuttava
Rinne korosti, että alueilla on tehty hyvää valmistelua sote-palvelujen integroimiseksi ja hoitoketjujen saumattomuuden edistämiseksi.
– Siksi olemme esittäneet, alueiden valmisteluorganisaatioiden rahoitusta pitäisi jatkaa eikä niitä ajettaisi alas ensi syksyyn mennessä. Myös ulkoistuksia rajoittava laki on pidettävä voimassa.
Sote-palvelujen kustannusten kasvun hillintätavoitteen Rinne venyttäisi jopa 30 vuoteen, koska hoivan tarve kasvaa väistämättömästi väestön ikääntyessä.