Uutiset

SDP:n vaalijuoni kopioitu dekkarista

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma latasi Uutispäivä Demarissa täyslaidallisen kohti kokoomusta ja hallituskumppani keskustaa.

– On voimakas halu, että maahan saataisiin syntymään porvarihallitus, jyrää Heinäluoma.

Sanojensa tueksi hänellä on vankka näyttö. Ihan joka viikko kepun ja kokoomuksen porukat vannovat ystävyyttä. Ja ihan julkisesti, eduskunnan kuppilassa tai kulmahuoneessa.

Kautta sokean Reetan, seuraavan hallituksen muodostavat keskusta ja kokoomus.

Heinäluoman tulkinnoissa porvareiden kuppilakeskusteluille raivasivat tilaa presidentinvaalit, jonka toisella kierroksella kokoomus ja keskusta löysivät toisensa.

Yllätys, yllätys: demaripomo korostaa, että pahan hallituksen tekee tyhjäksi vain demareiden selvä vaalivoitto.

Heinäluoma soittaa jo jonkin aikaa pyörinyttä sd-levyä. Puolue tekee jo nyt hartiavoimin vaalityötä.

SDP:n vaalitaktiikan punainen lanka on pelko.

Tällä kertaa pitkien perinteiden puolue on hakenut taktiikkansa politiikan ulkopuolelta. Pelko on aseeni on varsin tunnettu Alistair MacLeanin dekkari. Vaalitaktiikassa demarit luottavat menneeseen, sillä brittikirjailijan teos julkaistiin suomeksi jo vuonna 1961.

Pelko on ihmisten ohjailussa toki alati yhtä tehokas ruoska. Demarit lähtevät tietysti siitä, että pelko oikein käytettynä suojelee ihmisiä epämiellyttävältä asialta, pirulliselta porvarihallitukselta.

SDP:n käsissä pelko on hyvän asialla.

Yhtä kaikki tavoite on selvä. SDP pyrkii pelottelulla vaikuttamaan vaaleissa äänestäjien selkäytimeen eikä aivoihin.

Selkäydin on eduskuntavaaleissa kovassa kurssissa.

Vaalitaistelulle Heinäluoman linjaus ei lupaa hyvää. Kun demariehdokkaat ryhtyvät kopioimaan puoluejohdon puheita, torvet tööttäävät porvaripelkoa aina maaliskuun 2007 vaaleihin asti.

Mitä tämä tarkoittaa? Puhetulvaa, jossa keskeisessä roolissa on pelottelun rinnalla silkka jossittelu.

Jos keskusta ja kokoomus pääsevät muodostamaan Suomen porvarihallituksen, tapahtuu sitä ja tapahtuu tätä. Ja jos niin vielä tätä, tota ja vaikka mitä.

Kaikki hyvä katoaa, siinä perussanoma. Ei edes aurinko nouse, eivät kukat kuki.

Suomesta tulee Pohjolan Albania.

Pelottelu istuu huonosti kansanvaltaan. Erityisen kehnosti pelko sopii SDP:n vaaliaseeksi siksi, että porvarihallitus on demareiden mielikuvituksen tuote.

Keskustan ja kokoomuksen hallitus on vain vaihtoehto muiden joukossa. Hallituspohjasta päättävät äänestäjät, mikä lienee hyväksyttävää, ja toiseksi puolueet. Peruskaava on yksinkertainen.

Jos eduskunnassa on vaalien jälkeen selkeä porvarillinen enemmistö, kyllä kai keskustan ja kokoomuksen hallituksen pitää laskuissa pysyä?

Suomessa on huomattavan paljon puolueiden ratkaisua odottavia ongelmia. Siksi puolueet voisivat keskittyä vaaleissa asiakysymyksiin.

Mainos