Uutiset

”Se oli todella lähellä”, perussuomalaisten Jari Lindström huokasi ja paljasti puolueensa talousjokerit

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström ei surkutellut sitä, että lopulliseen välikysymysäänestykseen eteni vihreiden Pekka Haaviston laatima ponsi.
 
– Meille olennaista oli hallituksen luottamuksesta äänestäminen. Luvut 94–97 osoittavat, että hallituksen kaatuminen oli todella lähellä, Lindström sanoi Lännen Medialle täpärän äänestyksen jälkeen.
 
Opposition suurin puolue ei sulje pois uuden välikysymyksen mahdollisuutta.
 
– Jos tulee jotakin mullistavaa.
 
– Eihän välikysymys ole itse tarkoitus, mutta se on järein ase, jolla nostetaan todella tärkeät asiat keskusteluun, ja nyt oli todella iso asia kyseessä.
 
Lindströmin ilmeestä saattoi päätellä, että välttämättä uutta luottamusäänestystä ei nähdä ennen huhtikuun vaaleja.
 
– Jos nyt sanoisin, että emme tee enää välikysymystä, ja sitten tulisi todellinen töräys, niin emmehän me voi sitoa käsiämme julkisuudessa. Mennään asia kerrallaan ja päivä kerrallaan ja katsotaan, mitä sieltä tulee, hän muistutti.
 
Perussuomalaisten pääviesti liittyy edelleen talouteen, jossa näkyy pientä valoa.
 
– Edustajatoveri Kärnä [Sdp:n kansanedustaja] positiivisia uutisia, joiden mukaan Suomen viennin arvo on noussut syyskuussa 11 prosenttia, ja se on erittäin hyvä uutinen.
 
Lindströmin pakassa perussuomalaisten talousjokereita ovat sinivalkoinen energia ja sääntelyn purkaminen.
 
– Iso asia on energiapolitiikka, jota olemme koko ajan jauhaneet. Toinen miljardiluokan asia on lupabyrokratia. Nämä kaksi ovat miljardiluokan kysymyksiä, joilla saadaan Suomen asiat paremmalle tolalle.
 
Tuontienergian osuutta pitäisi perussuomalaisten mielestä laskea nopeasti.
 
– Tuomme yli 8,5 miljardin euron edestä energiaa muualta. Jos saamme tätä edes pikkuisen pudotettua niin, että saamme energiaa kotimaasta, niin sillä saamme taseen semmoiseen kuntoon, että se alkaa näyttää hyvältä. Energia tuo kotimaahan työpaikkoja, joita ei viedä ulkomaille, Lindström viittasi tytäryhtiötalouden uhkaan.
 
Eli yksi ydinvoimala länsirannikolle?
 
– Kyllä ja siihen tueksi biohankkeet.
 
Lindström toivoo Suomeen edelleen lisää kaivoksia.
 
– Toivottavasti Talvivaara ei sotke kaivosalan mainetta, vaikka se on sitä jo hieman tehnyt. Me tarvitsemme kaivosalaa Suomeen, ja Talvivaara on oma lukunsa.
 
Vaikka Lindström yritti kaataa hallitusta, hän halusi antaa myös tunnustusta Alexander Stubbin (kok.) johtaman hallituksen työlle.
 
– Hallitus hoiti Talvivaaran parhaalla mahdollisella tavalla. (LM-HäSa)

Asiasanat