Kolumnit Uutiset

Se on median vika!

Ainakin yhden asian olen oppinut lähes 40-vuotisella toimittajan urallani. Asioilla on useimmiten kaksi puolta.

On helppo katsoa totuutta vain yhdeltä kulmalta. Paljon hankalampaa on löytää sopiva ratkaisu, kun kokonaisuus pitää ottaa huomioon.

On myös helppo tehdä yksipuolinen skandaaliuutinen. Nykyisenä some-aikana ihmisiä eivät enää kiinnosta toisaalta-toisaalta -jutut. Tavoiteltuja klikkauksia saavat vain äkkiväärät ”totuudet”.

Kantapään kautta olen oppinut, että poliitikot ovat mestareita näkemään totuudesta vain omiin tarkoitusperiinsä sopivan osan.

Valtakunnan tasolla tämän lajin mestareita ovat Ben Zyskowicz (kok.) ja Eero Heinäluoma (sd.), oman maakunnan Sirkka-Liisa Anttilasta (kesk.) puhumattakaan.

Vaalien jälkeen on huvittavaa seurata, kuinka ääni muuttuu kellossa sen mukaan, ollaanko hallituksessa vai oppositiossa.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki kuulosti koko viime hallituskauden falskilta, kunnes puolue ymmärsikin lähteä oppositioon.

Perussuomalaiset ovat omaa luokkaansa. Puolueen suosio perustuu oppositiossa oloon. Lupaukset ovat aina olleet sitä luokkaa, että niitä on mahdoton käytännössä lunastaa.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Jos Hämeenlinnan päätöksenteossa jokin menee pieleen, se on ilman muuta median vika.

Jos lähdetään vain median näkökulmasta, eikä ajatella kaupungin ja kaupunkilaisten etua, on hienoa, että meillä on Sunny Car Center, Ritaluoma, Ilkkala (ps.), Kiemunki (sd.), Lulu Ranne (ps.) ja koko konkkaronkka.

Tarina käy jo saippuaoopperasta, joka jatkuu ja jatkuu. Kukaan ei enää muista sen kaikkia käänteitä.

Mediaa on silti syytetty kaikissa vaiheissa ja kaikilta tahoilta, myös SCC:n taholta, että se raportoi asiasta joko liikaa, liian vähän tai joka tapauksessa väärin.

Perussuomalaiset ovat koko ajan moukaroineet ”valtamediaa” niin tässä kuin monissa muissakin asioissa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki on myös jatkuvasti tyytymätön tapaan, jolla asiasta on kerrottu. Viimeksi viime viikolla hän mainitsi, että nimenomaan media on tehnyt hänestä osallisen Ilkkalan tietovuototapauksessa.

Hohhoijaa. Poliitikot tarvitsevat mediaa. Ilman sitä he eivät ole mitään. Media tarvitsee poliitikkoja, jotka kumminkin istuvat tiedon ja päätöksenteon lähteillä.

Kai tämä on ikuista kissanhännänvetoa.

Päivän lehti

13.8.2020