Kolumnit Uutiset

Se säätiöstä -  se Sibbestä?

Voivottelu ei ole rakentavaa, mutta joskus on ihan pakko. 

Elämänlaatulautakunta (elala) päättää torstaisessa kokouksessaan millaisilla rahoilla tänä vuonna tuetaan kaupungin kulttuuritoimijoita ja kyläyhdistyksiä. Summa on maapähkinöitä. Alle 120 000 euroa 65 hakijalle, mikä tekisi tasajaolla 1800 euroa per taho. 

Enää ei elalassa pohdita kuinka kaupunki tukee Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön orkesterikonserttitoimintaa. Muistatteko vielä sen säätiön, joka perustettiin kesällä 2011 koordinoimaan ja toteuttamaan Suomen kansallissäveltäjän 150-juhlavuotisvuotta, tuottamaan konsertteja ja brändäämään Hämeenlinnaa kaupungiksi, jossa Sibelius elää vahvasti kuolemansa jälkeenkin. 

Keväällä 2017 Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiötä ajetaan alas, koska sen toiminnalta puuttuvat taloudelliset edellytykset. Säätiö oli jättänyt maksamatta laskut neljästä viime vuonna järjestämästään Sinfonia Lahden konsertista, noin 140 000 euroa.

Syypäiden etsiminen on ikävää, mutta tuntuu tässä tilanteessa välttämättömältä, koska orkesterikonserttien järjestämiseen on käytetty julkisia varoja.

Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö eli Sibelius Celebrations järjesti juhlavuonna 2015 yhteensä 47 konserttia, joiden kokonaistäyttöaste oli 77 prosenttia. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 32 ja 54 prosenttia. Vauhdin oli tarkoituskin olla juhlavuonna kova, mutta jäikö siitä päälle säätiössä sokeus, joka esti näkemästä, että tukipotti oli pienentynyt? 

Vastauksen tietää vain Erkki Korhonen, joka toimi säätiön johtajana helmikuun loppuun asti. Hämeen Sanomat on pyytänyt häneltä haastattelua useaan otteeseen, mutta Korhonen on kieltäytynyt kiireisiinsä vedoten. 

Linjakasta ei ole ollut elalankaan toiminta. Vastuullista konserttitoimintaa on mahdotonta järjestää, jos päätöksiä rahoituksesta pihdataan viime tippaan ja vähän ylikin. Varsinkaan sinfoniaorkestereiden kokoiset organisaatiot eivät ole järin nopeita ja ketteriä liikkeissään.                      

Ongelmayhtälöön kuulumme myös me, yleisö. Sibelius Celebrationsin järjestämät fantasiat torilla ja jäähallissa ovat vetäneet väkeä, mutta kun kuvetta olisi pitänyt kaivaa vieraalta kuulostavan teoksen kuulemiseksi Vanaja-salissa, olemme jämähtäneet kotisohvalle. 

Kun Suomalainen barokkiorkesteri Fibo esitti Verkatehtaalla Suomen kansainvälisesti tunnetuimman taidemusiikin säveltäjän Kaija Saariahon teoksen Myrsky, oli salin 700 paikasta 560 tyhjinä.                 
Sinfonia Lahti esiintyy tänään Vanaja-salissa. Se on säätiön sopimista klassisenmusiikin konserteista vihoviimeinen. 

Seuraava on suora lainaus elalan huomisen kokouksen liitepapereista: ”Sibeliuksen musiikin perinteen vaaliminen sekä Sibelius-brändin ylläpitäminen jää kaupungin vastuulle.”  

Tunteilu ei tilannetta muuksi muuta, mutta juuri tällä hetkellä ajatus lähinnä pelottaa. Kuka? Miten? Millä rahalla? Milloin? (Ja mitä meistä muutkin nyt ajattelevat?) 
             

Päivän lehti

4.6.2020