fbpx
Uutiset

Segway PT:n piti mullistaa ihmisten liikkumisen, nyt sen tuotanto lopetetaan

Laitteen myynti on ollut vähäistä, sitä pidetään liian riskialttiina.
Intialainen poliisi partioi Segwaylla Mumbain kävelykadulla meren rannalla 12. kesäkuuta. Kuva: epa08482161
Intialainen poliisi partioi Segwaylla Mumbain kävelykadulla meren rannalla 12. kesäkuuta. Kuva: epa08482161

Segwayn väitettiin mullistavan tavan, jolla ihmiset liikkuvat ympäriinsä. Nyt kaksipyöräisen laitteen, jonka päällä seisova ihminen ohjaa sitä muuttamalla tasapainoaan, tuotanto lopetetaan kannattamattomana, kertoo Guardian-lehti.

Segway PT:n tuotanto lopetetaan 15. heinäkuuta, kertoi yhtiö tiedotteessaan. Sähkömoottorilla toimiva laite on ollut turistien ja poliisien suosiossa, mutta sillä on myös paha maine onnettomuuksien aiheuttajana.

“Ensimmäisen vuosikymmenensä aikana Segway PT:stä tuli poliisien perusväline ja sitä pidettiin tehokkaana henkilökohtaisena ajoneuvona”, sanoiSegwayn toimitusjohtaja Judy Cai lausunnossaan. Hänen mukaansa viimeisen vuosikymmenen aikana laite on ollut lomailijoiden suosiossa Pohjois-Amerikassa, Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Lähi-idässä.

Viime vuonna kuitenkin yhtiö sai Segway PT:stä enää alle 1,5 prosenttia tuotostaan. Yhtiö ilmoitti nyt irtisanovansa 21 työntekijää, 12 työntekijää jää korkeintaan vuodeksi ja viisi jää pysyvästi yhtiön laitokselle New Hampshiren Bedfordiin.

Kallis ja riskialtis

Keksijä Dean Kamen perusti yhtiön vuonna 1999. Segwayn alkuperäinen hinta oli noin 5 000 dollaria, mitä pidettiin liian kalliina.

Sen ohjaaminen on haastavaa, sillä matkustajan pitää nojautua tietyllä tavalla eteenpäin, jotta laite liikkuu. Laite karkaa helposti kontrollista ja heittää matkustajan maahan. Se on tämän takia kielletty joissakin kaupungeissa.

Brittiläinen miljonääri Jim Heselden osti Segway-yhtiön vuonna 2009. Yhdeksän kuukautta sen jälkeen hän kuoli ajettuaan laitteella alas jyrkänteeltä lähellä maaseutukotiaan Länsi-Yokshiressä. Hän oli 62-vuotias.

Vuonna 2003 silloinen Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vältti loukkaantumisen kaaduttuaan Segwayllä vanhempiensa lomakodin luona Kennebukportissa.

Vuonna 2017 Segwaylla ajava kameramies törmäsi juoksija Usain Boltiin tämän oltua kunniakierroksella voitettuaan 200 metrin kisan Pekingissä. Bolt ei loukkaantunut, vaan hän vitsaili tapahtuneesta.

Menot