Uutiset

Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – EU ei ole vielä asettamassa matkustusrajoituksia

Koronavirus on levinnyt voimakkaasti Pohjois-Italiassa kolmen viime päivän aikana.
Italian armeijan sotilas seisoi maanantaina tiesululla pikkukaupunkiin johtavalla tiellä Pohjois-Italiassa, jossa kymmeniä kaupunkeja on eristetty koronaviruksen leviämisen takia. Kuva: epa08244050
Italian armeijan sotilas seisoi maanantaina tiesululla pikkukaupunkiin johtavalla tiellä Pohjois-Italiassa, jossa kymmeniä kaupunkeja on eristetty koronaviruksen leviämisen takia. Kuva: epa08244050

Kiinasta liikkeelle lähtenyt koronavirus leviää Italian pohjoisosassa. Maanantaina Italian viranomaiset kertoivat neljästä uudesta koronaviruksen aiheuttamasta kuolemasta.

Yhteensä viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Italiassa seitsemän ihmistä.

Virus on levinnyt nopeasti kolmen viime päivän aikana Veneton, Lombardian ja Piemonten alueella. Varmistettuja tartuntatapauksia oli maanantai-iltaan mennessä 220, kun viime viikon torstaina vahvistettuja tapauksia oli vain kolme.

Kolme maanantaina viruksen aiheuttamaan tautiin kuolleista italialaisista oli yli 80-vuotiaita ja vähintään yksi oli ennestään sairaalahoidossa toisen sairauden takia, kertovat Italian viranomaiset. Yksi kuolleista sairasti syöpää.

Myös viikonlopun aikana Pohjois-Italiassa virukseen kuolleet olivat vanhoja. Vähintään kahdella heistä oli vakavia terveysongelmia, jotka eivät liittyneet koronavirukseen, kertoo Uutistoimisto Reuters.

Viruksen leviäminen huolestuttaa naapurimaissa

Italian viranomaiset ovat ryhtyneet voimakkaisiin toimiin viruksen leviämisen estämiseksi.

Yli kymmenen kaupunkia Lombardian maakunnassa lähellä Milanoa on asetettu karanteeniin, joka koskee noin 50 000 ihmistä. Kaupungeista saa poistua ainoastaan erityisluvalla.

Myös kouluja, yliopistoja, museoita ja elokuvateattereita on suljettu vähintään viikon ajaksi Lombardian alueella. Myös julkiset kokoontumiset on toistaiseksi kielletty.

Lombardian maakunnan kuvernööri Attilio Fontanan mukaan viruksen voimakas leviäminen Italiassa on ollut yllätys.

– Viruksen aiheuttama sairaus ei ole vakava, mutta sitä ei pidä aliarvioida, Fontana sanoi Reutersin mukaan.

Britannian BBC kertoi, ettei Italian viranomaisilla ole tietoa, miten virus on levinnyt maahan.

Italian naapurimaissa on reagoitu viruksen leviämiseen. Itävallan sisäministeri Karl Nehammer sanoi maanantaina, että maa harkitsee rajatarkastusten aloittamista Italian vastaisella rajalla.

Itävalta pysäytti sunnuntaina junaliikenteen Italiaan neljäksi tunniksi sen jälkeen, kun kahdella Italiasta junalla tulleella havaittiin koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita. Testeissä selvisi, ettei kummallakaan ollut koronavirusta.

Myös Slovenian ja Kroatian viranomaiset kokoontuivat maanantaina kriisikokoukseen viruksen leviämisen takia, uutisoi The Guardian. Kroatia ilmoitti, että se alkaa valvoa kaikkia Italiasta maahan tulevia.

Romania kertoi, että se asettaa kaikki virusalueilta saapuvat ihmiset kahden viikon karanteeniin maahan tullessaan. The Guardianin siteeraaman romanialaismedian mukaan maan rajoilla matkustajia on pyydetty toistaiseksi täyttämään vain lomakkeita.

Virus leviää myös Etelä-Koreassa ja Iranissa

Euroopan komissio ilmoitti maanantaina, ettei se ole vielä harkinnut matkustamisen rajoittamista Schengen-alueella. Se on kuitenkin valmistelemassa toimintasuunnitelmia viruksen leviämisen varalta.

EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides kertoi Reutersin mukaan, että mahdollisten matkustusrajoitusten Schengen-alueella pitää perustua tieteelliseen tietoon ja niiden tulee olla oikein mitoitettuja.

– Tällä hetkellä WHO ei ole ohjeistanut matkustamisen tai kaupankäynnin rajoittamista, Kyriakides sanoi.

Viime päivien aikana koronavirus on levinnyt Italian lisäksi myös Iranissa ja Etelä-Koreassa, mikä on herättänyt pelkoa pandemian puhkeamisesta. Maailman terveysjärjestö WHO ei suunnittele tällä hetkellä koronaviruksen julistamista pandemiaksi.

– Olemme erityisesti huolestuneita koronavirustapausten nopeasta kasvusta Iranissa, Italiassa ja Etelä-Koreassa, Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi.

Hän varoitti BBC:n mukaan, että aikaikkuna viruksen leviämisen estämiseksi on ”pienenemässä”.

Terveydenhuollon professorin Paul Hunterin mukaan koronaviruksen nopea leviäminen Kiinan ulkopuolella on erittäin huolestuttavaa.

– Käännepiste, jonka jälkeen kykymme estää maailman laajuinen pandemia, on paljon lähempänä 24:n viime tunnin jälkeen, Hunter sanoi BBC:n mukaan.

Viruksen aiheuttamaan tautiin kuollut noin 2 600 ihmistä

Suomen ulkoministeriön mukaan tällä hetkellä Italiaan matkustavan on noudatettava erityistä varovaisuutta. UM:n tiedotteen mukaan Italian viranomaiset ovat alkaneet rajoittaa liikkumista, tapahtumia on peruttu ja julkisia kokoontumisia kehotetaan välttämään.

Tiedotteessa neuvotaan seuraamaan viranomaisten ohjeita.

Kiinan viranomaiset raportoivat maanantaina, että Manner-Kiinassa on todettu noin 400 uutta koronavirustartuntaa viime vuorokauden aikana. Hubein maakunnan ulkopuolella Manner-Kiinassa on todettu 11 uutta tapausta sunnuntain jälkeen.

Yhteensä koronavirustartunnan on saanut Manner-Kiinassa noin 77 000 ihmistä ja viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut lähes 2 600.

Manner-Kiina ulkopuolella virus on levinnyt 29 maahan ja siihen on kuollut 12 ihmistä. Arvioiden mukaan 1–2 prosenttia koronaviruksen tartunnan saaneista kuolee tautiin. Suurin osa tautiin kuolleista on ollut iäkkäitä ja henkilöitä, jotka ovat kärsineet muista sairauksista.

Koronavirus lähti liikkeelle joulukuun lopulla Kiinan keskiosassa olevasta Wuhanin kaupungista.

Asiasanat

Menot