fbpx
Uutiset

Seitsemän vuoden syklistä syntyi Kiila

-Toihan on aika kauheeta, Toni Wirtanen kuuntelee hiukan huolestuneena haastattelijan näkemystä Apulannan uusimmasta singlestä Pahempi toistaan. Se kuulostaa hyvin samanlaiselta kuin parin vuoden takaisen Hiekka-levyn hitit.

-Mutta samalla se on hienoa. On voimavara, että bändillä on tunnistettava saundi. Ollaan tuon meidän rumputaiteilijan kanssa luonnehdittu, että pyörää ei kannata keksiä uudestaan jokaisella levyllä, Wirtanen toteaa lopulta.

Viime viikolla ilmestynyt Kiila on Apulannan kahdeksas studiolevy. Levyn sointi on raskas, samanlaista mättöä kuin Apulannalta on muutaman viimeisimmän levyn perusteella totuttu odottamaan.

Kiilan sanoituksista ja sävellyksistä vastaavan Wirtasen mukaan tuore levy on läheistä sukua vuonna 1998 ilmestyneelle Aivan kuin kaikki muutkin -albumille.

-Noiden kahden levyn sisäinen maailma on samanlainen. Molemmat hahmottuvat mulle voimakkaina väreinä. Aivan kuin kaikki muutkin on kullankeltainen lokakuun puolivälin vaahteralehto, Kiila taas samanvärinen kuin Alien 2 -elokuvan siirtokunnan päärakennus.

Wirtaselle Kiila onkin jonkinlainen seitsemän vuoden ajanjakson taitekohta – kuin tätä levyä olisi valmisteltu vuodesta 1998 asti.

– Kauhea paikka edessä, että mihin tästä nyt lähtee. Mutta eikös se ole niin avioliitossakin, että seitsemän vuoden välein tulee kriisi? Seuraava hyvä levy Apulannalta tulee sitten varmaan vuonna 2012, Wirtanen nauraa.

Paras miehistö ikinä

Jos on Kiila Apulannalle musiikillinen taitekohta, on bändin miehistössäkin myllertänyt. Liki perustamisesta asti mukana ollut basisti Tuukka Temonen jätti trion alkuvuodesta.

Wirtasen mukaan Temosen eroon ei liity minkäänlaista dramatiikkaa.

-Tuukka keskittyy nyt kokopäiväisesti tv-juttuihin. Yhteistyö bändin kanssa ei lopu, Tuukka esimerkiksi ohjasi uuden sinkun videon ja suunnitteli Kiilan kannet.

Uusi basisti löytyi läheltä: Apulannan kiertuekitaristi Parta-Sami Lehtinen vaihtoi soitinta ja rupesi vakituiseksi apislaiseksi.

-Parta-Sami on kiertänyt meidän kanssa neljä vuotta ja istui bändiin heittämällä. Me ollaan jäyhä rykmentti ja kitkutettu pitkään yhdessä. Tuntui ihan turhalta ruveta kouluttamaan tähän uutta jätkää.

Wirtasen mukaan tiivis kolmen miehen ryhmä on nyt paremmassa iskussa kuin vuosiin.

– Kokoonpano tuntuu tosi hyvältä. On treenattu paljon tällä porukalla, ja homma toimii.

Kokeneita kolmekymppisiä

Heinolasta Lahden Kasisalin kautta maineeseen ponkaisseella triolla on ensi vuonna 15-vuotissyntymäpäivä. Kolmekymppisiksi Apulannan pojat ovat ehtineet paljon.

Yhtä aikaa Apulannan kanssa perustettu Tehosekoitin ripusti viime kesänä rokkireleet naulaan. Wirtasella ei lopettamishaluja ole.

-Katselin ennen levyn ilmestymistä, keneltä muilta ilmestyy uusi albumi samaan aikaan kuin meiltä. Listasta löytyivät Yö, Zen Cafe, Aki Sirkesalo, Kotiteollisuus ja Maija Vilkkumaa.
Moniin muusikoihin verrattuna me ollaan iän puolesta vielä aika nuoria. Peliaikaa siis on vielä, Wirtanen pohtii.

Muusikko on tyytyväinen siihen, että hänelle on siunaantunut tilaisuuksia loikata Apulannasta sivupoluille – esimerkiksi tv-sarjojen tekemiseen ja Irinan biisintekijäksi ja tuottajaksi. Samoille laduille on lähtenyt myös rumpali Sipe Santapukki, joka on parin vuoden ajan tehnyt kappaleita muille artisteille.

Oma musiikki pysyy kuitenkin Wirtaselle ykkösenä.

-Mikään ei voita sitä fiilistä, kun lavalle noustessa yleisön paine iskee palleaan. Ei siinä rinnalla jonkin tv-ohjelman tekeminen tunnu paljon missään.

Menot