fbpx
Uutiset

Sekä ammattikoulutuksen että lukion suosio säilyi yhteishaussa

Kevään yhteishaussa ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin hakeneiden määrät ovat suunnilleen ennallaan viime vuoteen verrattuna.

Suosituin oppilaitos on yhä koulutuskeskus Tavastia, johon pyrki 4059 hakijaa. Tilanne on hivenen lohdullisempi kuin vuosi sitten, jolloin hakijoita oli runsaat 4200. Tavastian valitsi nyt ensisijaiseksi toiveekseen 1030 hakijaa. Aloituspaikkoja on tarjolla noin 800.

-Erityisen ilahduttavaa on, että hakijamäärät jakaantuivat edellisvuosia tasaisemmin eri koulutuksiin, Tavastian rehtori Heini Kujala sanoo.

Tänä vuonna Tavastiaan pyrki 1,3 hakijaa aloituspaikkaa kohden, kun vuosi sitten suhdeluku oli 1,4.

-Nyt aiempaa suurempi osa hakijoista saa opiskelupaikan, Kujala selventää.

Hän kertoo, että suosituin ala on hiusala, jonka jokaista aloituspaikkaa tavoittelee 3,6 hakijaa. Myös matkailu-, tieto- ja tietoliikennetekniikka-, pintakäsittely-, auto- ja elintarvikealoille haettiin runsain mitoin – näiden alojen yhteensä 150 aloituspaikkaa havittelee 199 ensisijaista hakijaa.

– Lisäksi Tavastiaan voi hakea erillishaulla ammattistarttiin, maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaan koulutukseen sekä tiettyihin koulutuksiin, joihin on pohjakoulutusvaatimuksena ylioppilas tai aikaisempi ammatillinen tutkinto, Heini Kujala sanoo.


Kaurialan lukio


on yhä suosituin

Lukioihin hakeneiden määrä on Hämeenlinnassa säilynyt ennallaan viime vuoteen verrattuna. Ensisijaisia hakijoita on 434, täsmälleen yhtä monta kuin viime vuonna. Aloituspaikkoja on 420.

-Emme tiedä tässä vaiheessa hakijoiden keskiarvoja tai pääsykoetuloksia, emmekä sitä, ketkä todella ottavat paikan vastaan. Edellisten vuosien kokemusten mukaan paikkojen ja hakijoiden määrä vastaavat aika hyvin toisiaan, Hämeenlinnan opetuspalvelujen palvelujohtaja Mika Mäkelä sanoo.

Hämeenlinnan suosituin lukio on edellisvuosien tapaan Kaurialan lukio, johon haki tänä vuonna hivenen useampi kuin viime keväänä. Paikkoja on tarjolla 200, ja ensisijaisia hakijoita on 224. Lukion 20 tiedelinjapaikkaa havittelee 29 hakijaa.

Hämeenlinnan lyseon lukion 132 paikkaa tavoittelee 158 ensisijaista hakijaa, ja urheilulinjan 40 paikkaa 40 hakijaa.

Hämeenlinnan yhteiskoulun lukion 36 paikkaa tavoittelee vain 18 ensisijaista hakijaa, joista yhdeksän pyrkii lukion yrittäjyyslinjalle. Yrittäjyyslinjalla on tarjolla 10 paikkaa.

Lammin lukion 52 paikkaa on hakenut 34 ensisijaista hakijaa.

Mika Mäkelä sanoo, että osa kantakaupungin lukioiden hakijoista, jotka eivät pääse ensisijaiseen kohteeseensa, voidaan sijoittaa muihin lukioihin. Mäkelä tosin arvelee, että Lammin lukion tyhjien paikkojen täyttäminen ei välttämättä ole helppoa.


Ammattikoulutuksen suosio


kasvoi Riihimäellä

Riihimäen seudulla ammattioppilaitos Hyrian hakijamäärä kasvoi viidellä prosentilla. Hakijoita oli yli puolitoistakertainen määrä aloituspaikkoihin nähden. Ensisijaisia hakijoita oli 1456.

Vetovoimaisimmat alat olivat eläintenhoidon koulutusohjelma, kuvallisen ilmaisun perustutkinto sekä audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto. Hyrialla on Hyvinkäällä ja Riihimäellä viisi nuorten koulutuksen toimipistettä.

Riihimäen lukioon hakeneiden määrä on kasvanut viime vuoden 147:stä tämän vuoden 159:ään. Aloituspaikkoja on viime vuoden tapaan 180.

-Viime vuonna oli pieni ikäluokka, ja kun hakijoiden määrää verrataan ikäluokan kokoon, määrä on nyt lähellä viimevuotista. Olemme hyvin tyytyväisiä, että määrä on taas hiukan nousussa. Kun toissijaiset hakijat otetaan lukuun, uskoisin, että saamme noin 170 opiskelijaa, rehtori Sinikka Hämäläinen sanoo.

Lopen lukioon pyrki 25 ensisijaista hakijaa, ja aloituspaikkoja on 36. Viime vuonna samaan aloituspaikkamäärään haki 26 nuorta.

Janakkalassa Turengin lukioon haki 59 ensisijaista hakijaa, ja paikkoja on tarjolla 72. Viime vuonna hakijoita oli 56.

Tervakosken, Parolan ja Hausjärven lukioiden hakijoista ei saatu tietoja perjantaina. (HäSa)

Menot