fbpx
Uutiset

Sekoilua Valviran ympärillä

Valelääkäreistä paisui maanantaina sotku, jonka antaa aihetta lukuisiin vakaviin pohdintoihin. Näistä yksi – eikä vähäisin – on se, onko peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) tehtäviensä tasalla.

Aivan yhtä paikallaan on kysyä, onko ylijohtaja Marja-Liisa Partanen oikea henkilö johtamaan sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoa Valviraa.

Sekoilun aloitti peruspalveluministeri kertomalla Partasen jättävän Valviran johtamisen poliisitutkinnan ajaksi. Tässä yhteydessä ratkaisun peruste ei ollut sen paremmin Partasen sairaus kuin uupumus.

Guzenina-Richardson ohitti soolollaan täysin ministeriön kansliapäällikön Kari Välimäen, joka ei tyytynyt sivustakatsojan rooliin. Hän sanoi äänen itsestään selvän tosiasian: Partasen poistumiselle työpaikaltaan ei ole laillisia perusteita.

Vasta jälkikäteen lain noudattaminen juolahti ministerin mieleen. Guzenina-Richardson kertoi tukeneensa Partasta sydämellään.

Ministerin linjaus voi olla sydämellinen, lain noudattaminen on kuitenkin ykkösasia. Erityisen tärkeää tämä on pitää mielessä politiikan ja hallinnon huipulla.

Ministeri Guzenina-Richardsonin toiminta antaa hyvin oudon kuvan suomalaisesta johtamisesta. Johtajiksi tulee valita – myös Valviraan – henkilöitä, jotka kestävät painetta.

Mitä inhimillistä ja sydämellistä lopulta on siinä, että ylijohtaja jättää johtamisen sikseen silloin, kun vastassa on kylmää tuulta? Johtajuushan testataan juuri tiukassa paikassa!

Ei kerta kaikkiaan voi olla niin, että Partanen palaa työpaikalleen sitten, kun valelääkäreistä kehittynyt myrsky on laantunut.

Kun kansliapäällikkö Välimäki tyrmäsi ministerin ja ylijohtajan sopimuksen, siirtyi Partanen syrjään lääkärintodistuksella – toivottavasti ei valelääkärin. Hän on työkyvytön ainakin kuun loppuun.

Kansalaiset eivät ole aiheetta ihmetelleet, miksi herrat sairastuvat kovin usein silloin, kun pitäisi kääriä hihat ja ryhtyä tekemään raakaa työtä.

Valviran Partasen tapaus, jossa peruspalveluministeri on osapuoli, tuskin saa suomalaisilta ymmärrystä. Sairauslomaa sivuavien pelisääntöjen pitäisi koskea kaikkia – ja vieläpä erityisesti vastuullisessa asemassa olevia.

Tunnelma sosiaali- ja terveysministeriössä ei voi olla paras mahdollinen. Aika harvoin päädytään tilanteeseen, missä kansliapäällikkö näyttää kaapin paikan ministerille!

Guzenina-Richardson ei voi kuin tunnustaa kylmät tosiasiat. Hän sotki langat, joiden selvittäminen jäi pakon sanelemana kansliapäällikön tehtäväksi.

Ministerin olisi syytä muistaa, että kansliapäällikkö on virkamiehenä hänen lähin työtoverinsa.

Valelääkärijutussa ei ole oikotietä onneen. Valviran valvonta on pahan kerran pettänyt, tästä ei ole epäilystäkään, ja nyt on aika korjata virheet.

Koko Valviraan kohdistuu toki ankaria paineita, jotka viraston työntekijöineen on vain kestettävä.

Menot