fbpx
Kolumnit Uutiset

Sekoilun MM-kisat

Näistä piti tulla kaikkien aikojen kotikisat: suurta urheilun juhlaa ja faneille kahden viikon taivas. Toisin kävi.

Jääkiekkoa en normaalisti seuraa, mutta käynnissä olevien MM-kisojen uutisointi on ylittänyt jopa oman uutiskynnykseni.

Kun Urheilulehden Esko Seppänen käyttää avausottelusta sellaisia sanoja kuin “katastrofi” ja “hautajaistunnelma”, ollaan jonkin mielenkiintoisen äärellä.

Katsomot kolisevat tyhjyyttään. Tunnelman on hankala nousta kattoon, kun parhaat paikat vieneet yritysvieraat istuvat ravintolassa.

Toisaalta 200 euron lipun myyminen isoissa erissä yrityksille on hyvää bisnestä, joten samapa tuo kisojen järjestäjän kannalta. Jollain ihmeen “tunnelmalla” ei edes ole rahallista arvoa, joten sitä ei voi kisojen jälkeen kirjata tilille.

Avausottelussa paitsi buuattiin Kalervo Kummolalle, niin myös takavarikoitiin yleisön joukosta lakana, jonka tekstissä kritisoitiin Kummolan edustaman tahon ahneutta.

Tällainen kevyt sensuuri toimii pehmeänä laskuna kohti vuoden 2014 kisoja Valko-Venäjällä. Siellähän häiritsevät toisinajattelijat perinteisesti vangitaan ja teloitetaan.

Jos hallilla
ei ole kivaa, niin eipä ole aina tv:n ääressäkään. Perjantaina useammallekin ihmiselle näytti tulevan yllätyksenä, että MM-pelejä ylipäänsä näytetään ilmaiskanavilla.

Oman hankaluutensa toi vielä sekin, että yllättäen Elisalla olikin yksinoikeus Helsingin pelien näyttämiseen laajakaistan kautta. Luvassa on varmasti kiukkuista asiakaspalautetta muuta kautta kanavapakettinsa ostaneilta.

Sitten oli tämä Youtube, joka näyttää jokaisen pelin suorana verkossa – mutta ei suomalaisille.

Kun tieto mahdollisesta näkyvyydestä lähti leviämään, oli kisat yksinoikeudella ostaneen Canal+:n edustaja välittömästi Twitterissä muistuttamassa, että katsominen on “geoblokattu luonnollisesti myös Suomessa”. Tämä luonnollisesti herätti faneissa sangen negatiivissävytteisiä reaktioita.

Näköjään tv-yhtiöissäkään ei riitä uskoa omaan tuotteeseen. MM- kanavapakettiahan on myyty nimenomaan sillä, että sieltä näkyy niin paljon muutakin kuin pelkkiä pelejä: teräväpiirtokuva, kisastudiot ja haastattelut, Antero Mertaranta… lista on lähes loputon. Siksi tuntuu hassulta, että pelkän pelin näkeminen suttulaadulla ja ilman suomalaista selostusta koettiin niin uhkaavaksi, että se piti estää keinolla millä hyvänsä.

Youtuben lähetyksiin ei Suomesta ole siis mitään asiaa. Paitsi tietenkin, jos katsoja sattuisi asentamaan Chrome- tai Firefox-selaimeensa “Stealthy”-lisäosan ja käyttäisi sen kautta vaikkapa italialaista tai espanjalaista välityspalvelinta.

Lätkäfaneille kaikki tämä toimii hyvänä muistutuksena heidän asemastaan jääkiekkokoneistossa. Kysehän ei ole urheilusta tai oman joukkueen kannustamisesta vaan rahoittajien etujen ajamisesta.

Isot rahat tulevat sponsoreilta ja yksinoikeudella tehdyistä tv-sopimuksista. Fanien tehtäväksi on laskettu pikkuhilujen nöyrä kantaminen kassaan: 39 euroa kanavapaketista, pari sataa euroa lipusta ja 8 euroa jäähallilla nautitusta lonkeropullosta.

Tuohon hintaan sen on kyllä syytä olla maailmanhistorian parhainta ja kylmintä lonkeroa.

Menot