Uutiset

Selitämme kaikki parhain päin

Tällaisenkin ohjeen jätti kannattajilleen Martti Luther, jonka syntymäpäivänä kirjoitan tätä. Muistaakseni teologisen tiedekunnan professori Osmo Tiililä jätti kirkon samaisena päivänä vuonna 1962. Mitähän hän sanoisi kirkon nykytilasta?

Järkyttyneenä kuulin muutama päivä sitten, että muuan kirkkoherra oli jälleen kerran saapunut kännissä viran toimitukseen. Hän oli sitten eronnut virastaan, mitä ei kohta enää muistanutkaan soittaessaan työpaikalleen ja kertoessaan olevansa sairaslomalla.

Tuomiokapitulin ja tämän työpaikan ei siis tarvitse enää selitellä. Kuitenkin uskallan asiantuntijana syvästi paheksua, että noin sairaan ihmisen omaa etua vastaan toiminut allekirjoitus hyväksyttiin.

Pakkohoitolaki pitää saada viipymättä.

Alkoholismia pidetään sairautena, mutta logiikka pettää siinä, että nuo sairaat jätetään tappamaan itsensä. Muut itselleen vaaralliset kiidätetään hoitoon ja usein lukkojen taakse.

Jokin aika sitten kerrottiin, että peruspalveluministerimme Liisa Hyssälä (kesk.) oli verkostoitunut valtiokirkkomme kanssa viinan käytön hillitsemiseksi. En pitänyt tuota elettä kovin hedelmällisenä.

Mutta ehkä nyt lopultakin kirkon johto aloittaa uuden rehellisemmän ja avoimman keskustelun.

Tätä puheenvuoroani ei olisi julkaistu, jos olisin luetellut muutamia räikeimpiä tapauksia kännissä palvelleista papeista.

Taannoin helsinkiläinen Kirkko ja kaupunki -lehti uskalsi paljastaa, että erään kurssitoverini viran hoidon päättyminen johtui hänen alkoholiongelmastaan, sillä seurauksella, että ihmiset ruuhkauttivat maininut lehden puhelinkeskuksen haukuillaan, ettei olisi pitänyt kertoa totuutta suurelle yleisölle.

Otsikon Martti Lutherin ohje ja käsikauppalääke ei enää pure tautiin. Tarvitaan uutta, nöyrää rehellisyyttä ja täysin uusia asenteita niin kirkossa kuin ministeriössäkin.

Martti Salovaara

Hämeenlinna

Päivän lehti

29.3.2020