Uutiset

Selkäänpuukotus ohi kokoomuksessa?

Politiikan penkkiurheilijana odotan innokkaasti vaaleja, enkä nyt puhu presidentinvaaleista, vaan vuoden 2007 eduskuntavaaleista.

Pohjanmaan rantaruotsalainen yrittäjäneuvos Lars-Erik Gästgivars on valinnut ”tavaramerkikseen” tulevissa eduskuntavaaleissa lempinimensä LasseG:n, koska on päätellyt, että hänen nimensä on liian vaikea lausuttava suomenkielisille.

Lasselle lohduksi: kokoomuksen Ben Zyskowiczin nimi on paljon vaikeampi, mutta niin vain sekin on pikkuhiljaa opittu.

Benin sukunimen opettelu ei ole ollut tosin kovin helppoa kaikille hänen ryhmätovereillekaan. Viime keväänä huomattava joukko kokoomusedustajista olisi kirjoittanut nimen muotoon ”Jari Koskinen”.

Ben Z oli ulkomaanmatkalla, kun salakavala selkäänpuukotus pantiin toimeen. Tilannehan on tuttu banaanitasavalloista: heti kun siihen asti itseoikeutettu ja kaikkien kumartama johtaja poistuu hetkeksikin palatsistaan, yritetään suin päin vallankaappausta.

Puolueen silloinen puheenjohtaja Ville Itälä yritti epätoivoisesti tukevoittaa huojuvaa palliaan. Ben Z voitti pelin ja myöhemmin Jyrki Katainen valittiin puolueen puheenjohtajaksi.

Kun Itälä ymmärsi väistyä, moni kykypuolueessa huokaisi helpotuksesta.

Mitähän turkulais-hauholaisestakin oppositiopolitiikasta olisi tullut: turkulainen Ville Itälä olisi johtanut vuoden 2007 vaaleihin ja hallitusvaltaan rynnistävää puoluetta ja hauholainen maanviljelijä-kansanedustaja Jari Koskinen olisi päässyt tai pikemminkin joutunut virittämään eduskuntaryhmän sotatorvet.

Tänä keväänä kokoomuksessa kaikki on toisin. Puolueen kuppikunnille mieleinen presidenttiehdokas Sauli Niinistö on tiukasti kisassa mukana ja kokoomuslaisittain harvinaisesti: jopa omiensa tuella.

Kataista sen paremmin kuin Zyskowicziakaan ei tiettävästi myöskään kukaan puukota selkään. Jälkimmäisellä on tilaisuus luopua paikastaan tyylikkäästi.

Kotkalainen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jyri ”Karin veli” Häkämies on nousemassa eduskuntaryhmän johtoon.

Ben Zyskowicz on jo pitkään kärsinyt ankarasta migreenistä. On tullut aika hellittää.

Luopuminen käsitetään ihan liikaa luovuttamiseksi. Sitähän se ei ole, vaan usein ihan päinvastoin. Niin varmaan nytkin. Tulinen kokoomusryhmyri ei katoa mihinkään, vaikka posti vaihtuukin ja on aika sanoa: parane pian Ben.

Ben Z on ollut loistelias ryhmyri, joka on sivaltanut sanan säilällä hallitusta ihan niin kuin demokratiassa pitääkin. Kukaan ei kuitenkaan ole korvaamaton.

Jari Koskinen olisi ollut tehtävässä kiistatta perin erilainen kuin Ben Z ja niin on Jyri Häkämieskin. En pitäisi hänenkään valintaansa kuitenkaan kirkossa kuulutettuna, koska mikään ei ole kokoomuksessa niin varmaa kuin epävarma.

Rauno Lahti

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic