Uutiset

Selkeänä päämääränä sekasorto

Pommi-iskujen sarjat ovat järkyttäneet Turkkia. Pommit on räjäytetty maan eri osissa ja ilman epäilystä tarkoituksellisesti turistikohteissa, vieläpä turistien suosimilla alueilla.

Myös suomalaisten suosimassa Antalyassa räjähti maanantaina pommi, joka surmasi heti kolme ihmistä, minkä lisäksi kymmenet saivat vammoja. Tämäkin räjähdyspanos kylvi kuolemaa ja tuhoa suositun ostoskeskuksen läheisyydessä.

Yhdysvaltoja ja koko läntistä maailmaa vastaan suunnatun vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrorihyökkäyksen jälkeen jokainen pommi-isku liitetään lähes automaattisesti Osama bin Ladenin muodostamaan Al Qaida -järjestöön. Turkin pommit ovat kuitenkin jälleen uusi luku maan hallituksen ja Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n välistä taistelua.

Kokonaan toinen asia on sitten se, että myös Turkin iskut palvelevat islamilaisten äärijärjestöjen päämääriä.

Kurdistanin itsenäisyyttä vaativa PKK on laatinut pirullisen ovelan ja tehokkaan taktiikan. Surmaamalla viattomia sivullisia Turkin hallitusta vastaan taistelevat haluavat romuttaa maan taloutta ja aiheuttaa sekasortoa. Pienilläkin pommeilla on voimaa.

Turistit ovat löytäneet Turkin, nyt muun muassa PKK haluaa ajaa heidät pois Turkin maaperältä. Turkissa vierailee vuosittain yli 15 miljoonaa turistia ja matkailu on elinkeinoelämän kehittämisen painopisteitä.

Kansainvälisessä vertailussa Turkin pommit ovat pieniä ja ne ovat kaiken lisäksi surmanneet pääasiassa turkkilaisia. Pommit kuitenkin pelottavat – ja ennen kaikkea turisteja. Turkkilaisten on pakko elää päivästä toiseen pommiuhan varjossa.

Kukaan ei halua viettää lomaansa maassa, jossa pitää pelätä. Turistit lähtevät tietenkin vielä siitä, että he voivat liikkua nimenomaan suurissa ostoskeskuksissa ja ylipäätänsä paikoissa, jotka kiinnostavat vierasmaalaisia. Missä maassa hyvänsä lomalaisia uhkaavat toiset vaarat, jos heidän on kartettava keskuksia ja kuljettava syrjäkatuja.

Turkin matkailu on kriisissä, joka uhkaa kärjistyä, sillä pommeista on tulossa vaarallisen kiinteä osa maan jokapäiväistä elämää. Ensimmäisenä Turkille matkailumaana kääntävät selkänsä lapsiperheet, jotka matkaavat lomallaan mahdollisimman turvallisiin olosuhteisiin.

Turkin tilanteen kehittymistä on mahdoton ennustaa. Iskut kenties jatkuvat tai ehkä tulossa on pitkä rauhallinen ajanjakso. Itse ongelma ei mihinkään silti poistu: varsinkin juuri PKK taistelee taipumatta Kurdistanin itsenäisyyden puolesta keinoilla. Myös ulkomaalaiset pysyvät sen tulilinjalla. Vastaavasti Turkin johdon paineet kasvavat, sillä turismista leipänsä saavat turkkilaiset vaativat maahan vakaita ja turvallisia oloja.

Turkin ja terroristijärjestöksi luokitellun PKK:n kesken ei voi syntyä sovintoa.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic