fbpx
Uutiset

Katri Kulmunin puoliso on metsäalan lobbari – miehen tehtävänkuvaa muutettiin

Keskustan puheenjohtajaehdokas, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ei pidä Jyrki Peisan edunvalvontatyötä Metsäteollisuus ry:ssä ongelmana. Työ- ja elinkeinoministeriöön liittyvät tehtävät siirrettiin Kulmunin ministerinimityksen jälkeen pois Peisalta.
Katri Kulmuni ja Jyrki Peisa kuvattiin Linnan juhlissa vuonna 2016. Peisa rahoitti Kulmunin ensimmäistä eduskuntavaalikampanjaa 6 000 eurolla. Kuva: Pekka Aho
Katri Kulmuni ja Jyrki Peisa kuvattiin Linnan juhlissa vuonna 2016. Peisa rahoitti Kulmunin ensimmäistä eduskuntavaalikampanjaa 6 000 eurolla. Kuva: Pekka Aho

Keskustan elinkeinoministeri Katri Kulmunin puoliso Jyrki Peisa työskentelee metsäteollisuusalan edunvalvontajärjestössä. Peisa on vuodesta 2017 alkaen ollut Metsäteollisuus ry:llä, jossa hän on tällä hetkellä johtajana logistiikan, ympäristön ja kauppapolitiikan yksikössä. Peisa kuuluu myös järjestön johtoryhmään.

Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen kuuluvat muun muassa metsätalous ja -teollisuus sekä EU:n metsäasiat. Kulmuni on julkisuudessa puolustanut esimerkiksi hallitusta jakanutta Kemin sellutehdashanketta, jota vihreät ovat kritisoineet voimakkaasti. Hän on myös ehdolla keskustan puheenjohtajaksi syyskuun puoluekokouksessa.

Kulmuni vastasi Lännen Median kommenttipyyntöön lyhyesti avustajansa välityksellä.

– Ministeri Kulmuni ei näe asiassa mitään ongelmaa, elinkeinoministerin erityisavustaja Kari Jääskeläinen kertoo tekstiviestitse.

Lännen Median tavoittama Peisa kieltäytyy kommentoimasta mahdollista sidonnaisuutta vedoten siihen, että asia kuuluu hänen työnantajalleen.

Tehtäviä muutettiin ministerivalinnan jälkeen

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatisen mukaan päällekkäisyydet puolisoiden toimialoissa otettiin huomioon Kulmunin ministerinimityksen aikaan. Peisan vastuulla oli aiemmin muun muassa energiapolitiikka, joka kuuluu myös elinkeinoministerin toimenkuvaan.

– Totesin hyvin nopeasti tuon päivän aikana, että asia voitaisiin nähdä poliittisesti ongelmallisena, vaikka tässä ei juridista ongelmaa olekaan. Elinkeinoministerille kuuluvat asiat siirrettiin pois Peisan alaisuudesta samana päivänä, kun Kulmuni nimitettiin tehtävään.

Metsäteollisuus ry tiedotti tuolloin organisaatiomuutoksesta, jossa Peisalle siirrettiin työ- ja elinkeinoministeriön asioiden tilalle kauppapolitiikan kysymykset. Lisäksi hän vastaa liikenne- ja viestintäministeriön sekä ympäristöministeriön alle kuuluvista asioista.

Jaatisen mukaan asiassa ei ole jääviysongelmaa. Hän vetoaa myös Suomen pieneen kokoon.

– Jokaisen ministerin puoliso työskentelee missä työskentelee. Jos jostain henkilöstä tulee ministeri, niin sehän ei tarkoita sitä, että puolison pitäisi luopua työtehtävistään. Tässä tapauksessa ratkaisun teki puolison työnantaja.

Öljyisiä vertailukohteita

Jaatinen ottaa ulkomaisena verrokkina esille vuonna 2013 Norjan pääministerinä aloittaneen Erna Sohlbergin, jonka puoliso Sindre Finnes on ollut koko Sohlbergin ministeripestin ajan esimiestehtävissä teollisuusalan työnantajajärjestö Norsk Industrissa.

– Kuulin norjalaiselta kollegaltani, että sielläkin työtehtävät on eriytetty niin, että ne eivät liity suoraan puolison työnkuvaan. Pääministerin osalta se on varmasti vielä vaikeampaa. Näitä pitää yrittää ratkaista aina parhailla mahdollisilla tavoilla, Jaatinen sanoo.

Metsäteollisuus ry on metsäteollisuutta Suomessa harjoittavien yritysten edunvalvontajärjestö. Metsäteollisuus ry:hyn kuuluu 75 jäsenyritystä, mukaan lukien Kemiin sellutehdasta suunnitteleva Metsä Group.

Ministerien puolisot nousivat puheenaiheeksi kesäkuussa, kun Iltalehti uutisoi sisäministeri Maria Ohisalon puoliso Miika Johanssonin työskentelevän öljy-yhtiöllä.

 

Oikaisu 5.7.2019: Uutisessa oli virhe. Metsäteollisuus ry ei kuulu Elinkeinoelämän keskusliitto EK:hon.

 

Jyrki Peisa

Oikeustieteen maisteri Helsingin yliopistosta

2017– yksikönjohtaja ja johtoryhmän jäsen Metsäteollisuus ry:ssä

2015–2017 asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen erityisavustaja

2012–2015 Bioenergia ry:n toimitusjohtaja

2011–2012 Keskustan eduskuntaryhmän kanslian poliittinen sihteeri

2010–2011 pääministeri Mari Kiviniemen erityisavustaja

2008–2009 elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen erityisavustaja

Ylen A-studion lobbausselvityksessä vuonna 2014 yksi aktiivisimpia lobbaajia. Piti tuolloin esillä turveteollisuuden näkökulmaa ympäristösuojelulain valmistelussa.

Vihreiden puoluelehti Vihreä Lanka kuvasi Peisaa vuonna 2016 pidetyksi seuramieheksi, joka viihtyy vallan liepeillä ja poissa julkisuudesta.

Kotoisin Ranualta.

Menot