fbpx
Uutiset

"Sen verran kaukana näkemykset ovat" – Sovittelijan mukaan teknologia-alan palkkakiistassa ei edellytyksiä uudelle sovintoesitykselle

Työmarkkinakierroksen päänavaajana pidetyt Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelut ovat niin pahassa juntturassa, ettei uuden sovintoesityksen antaminen ole valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mukaan näköpiirissä lähiaikoina.
Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton näkemykset palkankorotusvarasta ovat yhä kaukana toisistaan. Yksi kiistasta annettu sovintoesitys on jo hylätty. Kuva: Emilia Kangasluoma
Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton näkemykset palkankorotusvarasta ovat yhä kaukana toisistaan. Yksi kiistasta annettu sovintoesitys on jo hylätty. Kuva: Emilia Kangasluoma

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala sanoo, ettei hänellä ole tällä hetkellä eväitä uuden sovintoesityksen jättämiseen Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehtokiistassa. Uutta esitystä ei Piekkalan mukaan ole näköpiirissä aivan lähiaikoina.

– Sen verran kaukana näkemykset palkantarkistustasoista ovat. Nyt tilanne on tämä, Piekkala arvioi Lännen Medialle keskiviikkona.

Hän ei ennakoi tarkemmin, milloin seuraavan sovintoesityksen antaminen voisi aikaisintaan olla mahdollista.

Työntekijäosapuolta edustava Teollisuusliitto hylkäsi edellisen sovintoesityksen maanantai-iltana. Työnantajaosapuoli Teknologiateollisuus olisi ollut valmis hyväksymään sen.

Palkkatason lisäksi neuvotteluissa on ollut kiistaa muun muassa kiky-tunneista.

Teknologiateollisuuden mukaan sovintoehdotus sisälsi vain palkantarkistukset, sillä osapuolet olivat ennen sovittelua päässeet yksimielisyyteen muista asioista.

Valtakunnansovittelija kertoi maananantaia esityksensä palkantarkistuksista pohjautuvan Suomen Pankin näkemykseen, jonka mukaan kilpailukyky säilyy ennallaan, jos palkkakustannusten nousu jää 1,7–2,5 prosentin välille.

Sovintoehdotuksen mukaan palkkakustannusten olisi arvioitu nousevan kahden vuoden aikana yhteensä 3,8 prosenttia.

Laaja lakko uhkaa alkaa maanantaina

Sovintoesityksen hylkääminen merkitsee sitä, että lakonuhka alalla säilyy. Jos sopua ei synny, Teollisuusliiton laaja, monia aloja koskeva lakko alkaa maanantaina 9. joulukuuta ja kestää seuraavaan keskiviikkoon asti. Lakon piirissä olisi Teollisuusliiton mukaan noin 35 000 työntekijää kymmeneltä sopimusalalta.

Lakko aiheuttaisi Teknoolgiateollisuuden mukaan merkittäviä taloudellisia menetyksiä.

– Työmarkkinoilla odotetaan teknologiateollisuuden päänavausta, jotta neuvottelujen suma alkaa purkautua. Teollisuusliiton päätös oli suuri pettymys. Työmarkkinoilla tarvitaan pikimmiten vastuullinen päänavaus, joka tukee kustannuskilpailukykyä ja työllisyyttä, totesi työmarkkinajohtaja Minna Helle maanantaina.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto perusteli sovintoesityksen hylkäämistä esitetyn palkankorotusvaran pienuudella.

– Sovittelijan esitys ei valitettavasti vastaa laisinkaan sitä tasoa, jota olemme näissä neuvotteluissa hakeneet.

Teollisuusliiton tulkinnan mukaan korotusesitys olisi tarkoittanut teknologiateollisuudessa työskenteleville noin 13 euron korotusta kuukausipalkkaan.

Teollisuuden palkkaratkaisua pidetään syksyn työmarkkinakierroksen päänavaajana. Sen odotetaan määrittävän suuntaa muiden alojen palkankorotuksille.

Menot