fbpx
Uutiset

Senaattori Mechelinille muistomerkki Janakkalaan

 

Mechelininkatu kuuluu Helsingin pääväyliin. Mutta mikä mies oli tämä Mechelin? Ja miksi hänen muistomerkkinsä paljastetaan Janakkalan Löyttymäellä? 
 
Senaattori Leo Mechelin (1839 –1914) tunnettiin aikoinaan Suomen kruunaamattomana kuninkaana. Hän toimi maan ensimmäisen poliittiseksi katsotun hallituksen johdossa 1905-08. Suomalaiset kutsuivat innoissaan hallitusta Mechelinin senaatiksi.
 
Helpolla ei diplomaatti Mechelin tähän asemaan päässyt, hän oli sortovuosien aikana ensimmäisiä Venäjän maasta karkottamia suomalaisia vuonna 1903. Tukholmasta palattuaan hän jatkoi työtään kotimaan hyväksi kirjoittaen ehdotuksen Suomen perustuslaiksi. Se syntyi Löyttymäen kartanossa heinäkuussa 1905 ja otettiin lähes sellaisenaan käyttöön Suomen myöhemmin itsenäistyttyä.
 
Löyttymäellä Mechelin ja hänen anoppinsa Cecilia Lindroos vaikuttivat kartanon kautta koko seudun elämään muun muassa kansakoulun perustamisella. Maaseudulle lähtiessään Mechelin suuntasi Löyttymäkeen viiden vuosikymmenen ajan.
 
Lakimies Leo Mechelin ehti toimia johdossa pankkialalla, professorina, Helsingin ensimmäisenä kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja senaattorina. Hän tahtoi puolustaa rauhaa ja edistää kulttuuria. Hän oli toinen Nokian perustajista ja huolehti Ateneumin rakennuttamisesta.
Kielitaitoisena diplomaattina hän hoiti suhteita niin Venäjälle kuin Eurooppaan.
 
Ensi viikon keskiviikkona paljastetaan Löyttymäen koulun pihamaalla juhlallisesti Mechelinin muistopatsas. Keskiviikkona tulee kuluneeksi päivälleen 105 vuotta siitä kun Suomen yksikamarinen eduskunta kokoontui ensimmäisen kerran. Muistopatsas on samaa Kalvolan graniittia, jota Eduskuntataloon on käytetty.
 
Mechelin oli toiminnan mies, joka herätti tunteita puolesta ja vastaan suomalaisten keskuudessa. Ainut hänen muistomerkkinsä on rintakuva Säätytalon edessä. Janakkalassa virisi ajatus Mechelinin muistomerkin saamisesta Löyttymäelle, ennen kuin senaattorin kuolemasta tulee kuluneeksi 100 vuotta. 
 
Muistomerkin paljastussanat lausuu eduskunnan II varapuhemies Anssi Joutsenlahti. 
 
Mechelinin muistomerkin paljastus ke 23.5. klo 14 Löyttymäen koulun pihalla. Vapaa pääsy.

Menot