fbpx
Uutiset

Seppänen Siimeksen kimpussa

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Esko Seppänen näyttää puoluejohtaja Suvi-Anne Siimekselle ovea, jos vasemmistoliitto häviää kunnallisvaalit. Seppänen korostaa, että tappio olisi Siimeksen puheenjohtajakauden kuudes!ja siksi puolue ei sitä kestä. Europarlamentaarikko Seppänen ei ole 58-vuotiaana kiinnostunut vasemmistoliiton puheenjohtajan tuolista.

Esko Seppäsen puheenvuoro ei millään tavalla yllätä, sillä hän on sinänsä johdonmukaisesti vastustanut Suvi-Anne Siimeksen sangen maltillista vasemmistopolitiikkaa. Seppänen myöntää sunnuntaina Hämeen Sanomissa julkaistussa Uutispalvelun haastattelussa, että hän on täysin syrjässä vasemmistoliiton toiminnasta. Puoluejohto ei pidä Seppäseen yhteyttä, ja Siimeksen hän kertoo tavanneensa viimeksi viime vuoden puolella.

Seppäsen viittaus kunnallisvaaleihin on esittäjän näkökulmasta nappivalinta. Vuoden 2000 kunnallisvaaleissa vasemmistoliiton ääniosuus putosi 0,5 prosenttiyksikköä. Mikäli viime vaaleissa 7,7 prosentin osuuden keränneet vihreät saavat vaalikoneensa hyvään rasvaan, Vihreä liitto voi ajaa ohi vuoden 2000 vaaleissa 9,9 prosentin ääniosuuden vasemmistoliiton. Vihreiden nousu maan neljänneksi suurimmaksi puolueeksi ravistelisi vasemmistoliittoa jopa rajummin kuin Esko Seppänen toivoo.

Ääniosuudet eivät kerro koko totuutta vasemmistoliiton ja vihreiden voimasta maamme kunnallispolitiikassa. Vuoden 2000 kunnallisvaaleissa valtuustoihin valittiin 1027 vasemmistoliiton ja vain 338 vihreiden valtuutettua.

Seppänen ei kovistele tietenkään sattumalta juuri puheenjohtaja Suvi-Anne Siimestä. Kaksikon välit ovat jokseenkin niin surkeassa jamassa kuin Seppänen avoimesti, melkein kiistoista ylpeillen, esittää. Seppänen on poliittisesti koko tavalla eri linjoilla kuin Siimes ja vasemmistoliiton puoluejohto. Näin on päädytty tilanteeseen, jossa vasemmistoliiton ainoalla europarlamentaarikolla ei ole todellakaan minkäänlaista asemaa omassa puolueessaan.

Seppäsen mukaan vasemmistoliitto teki kaiken voitavansa tehdäkseen hänestä entisen europarlamentaarikon. Tulkinta on kovin vapaa: tosiasiassa vasemmistoliiton johto oli ennen kesäkuun eurovaaleja hyvin perillä Seppäsen kansansuosiosta. Taitavana kansankiihottajana hän oli vaaleissa niin vahvoilla, että hänen pudottamisekseen olisi tarvittu vähintään pieni ihme. Seppänen lukeutuu siihen poliitikkojen sarjaan, joka pärjää vaaleissa mutta joilla on politiikassa suuriin sanoihin ja esiintymistaitoon verrattuna hätkähdyttävän vähän politiikassa tärkeää vaikutusvaltaa.

Esko Seppänen tölväisee puolueensa puheenjohtajaa ennen muuta henkilökohtaisista syistä. Kyllä Seppänen kokeneena politiikkona tietää, mikä arvo Siimeksellä on ollut vasemmistoliiton kannatukselle ja olemassaololle. Kunnallisvaalit voivat olla tekemässä Siimeksestä entistä puoluejohtajaa, mutta Seppänen voisi kannattajilleen kertoa, mistä puolue löytää Siimeksen tilalle edes yhtä valovoimaisen puheenjohtajan.

Esko Seppänen tölväisee puolueensa puheenjohtajaa ennen muuta henkilökohtaisista syistä.

Menot