Uutiset

Seppo Hovi tuntee itsensä lähes laitikkalalaiseksi

Pianisti Seppo Hovin puhelin soi mökillä Laitikkalassa usein. BumtsiBum -ohjelmasta on lomaa syksyyn saakka, mutta Hovia pyydetään milloin juontajaksi juhliin, milloin säestäjäksi laulukeikalle.

– Pelimannihan minä olen, joten on hyvä, että puhelin soi, Hovi tuumii.

Hän ja Sinikka-vaimo viettävät paljon aikaa Pälkäneellä Ilmoilanselän rannalla. Molempien työ on sellaista, että osan siitä voi tarvittaessa hoitaa etätyönä mökillä.

– Mutta kyllä tämä on ennen kaikkea rentoutumispaikka. Täällä sielu lepää, kun istuu saunan rappusilla ja katselee järvelle, Seppo Hovi sanoo.

Suoruus
viehättää

Hovit ostivat Laitikkalan mökin 12 vuotta sitten. Sitä ennen kesiä vietettiin Kalvolassa. Seppo Hovi kertoo hämmästelleensä jo pitkään, mikä paljasjalkaista stadin kundia viehättää Hämeessä.

– Olen tullut siihen tulokseen, että syynä on hämäläisten välillä jopa hyvän maun ja käytöstapojen rajoja hipova suoruus. Se ei kuitenkaan mene ilkeilyn puolelle, Hovi muotoilee.

Hän arvioi olevansa jo lähes laitikkalalainen.

– Paikallisten mukaan ei tarvita enää kuin kymmenen vuotta lisää täällä, hän myhäilee.

Hovit kehuvat Laitikkalan tiivistä yhteishenkeä. Esimerkiksi juhannuspäivän iltana kokoonnuttiin Laitikkalan seuraintalolle tanssimaan Annikki Tähden ikivihreiden iskelmien tahdissa. Säestävässä orkesterissa soitti myös Seppo Hovi.

Useimmiten hän säestää kuitenkin oopperalaulajia esimerkiksi yritysten tilaisuuksissa, juhlissa ja konserteissa.

– Teen suurimman osan säestyskeikoistani neljän oopperalaulajan eli Mari Palon, Taina Piiran, Jyrki Anttilan ja Jaakko Ryhäsen kanssa.

Jos tanssimusiikkia tarvitaan, Hovi marssittaa paikalle oman kokoonpanonsa, jonka laulusolisti on Kari Fall.

– Aluksi täytyy kyllä aina kysyä, minkälaista musiikkia kaivataan. Jos lattarit, Elvis, Dean Martin -osasto ja muut evergreenit kiinnostavat, me olemme oikea porukka, sanoo Hovi.

– Olen jo nähnyt elämäni ensimmäisen häävalssin, jossa hääpari ei koskettanut toisiaan, ja se riitti.

Seppo Hovi on ollut monessa mukana, mutta parhaiten hänet tunnetaan nykyisin Bumtsi Bumista. Ohjelman kahdeksannen tuotantokauden nauhoitukset alkavat syksyllä.

– Olen viihtynyt porukassa todella hyvin, mutta kun ohjelmaa on tehty kolme päivää putkeen, sen jälkeen on aivan rätti. Siinä on tavallaan kaikki pelissä koko ajan, Hovi kuvailee.

Pianistin rooli ohjelmassa on tarttua nopeasti kappaleeseen ja löytää laulajille sopivat sävellajit lennossa.

– Se on ehkä sitä tämän päivän pelimanniutta ja sopii minulle.

Laitikkalassa
ei radio soi

Seppo Hovi siirtyi päätoimiseksi muusikoksi 1980-luvulla. Sitä ennen hän työskenteli muun muassa luokanopettajana.

Kasvattajan äänenpainot kuuluvat hänen sanoessaan, että yhteiskunnan rahoittaman Yleisradion ei pitäisi sortua kalastelemaan samoilla vesillä mainosrahoitteisten yhtiöiden kanssa.

– 1960-luvulla kansallissankariksi nousi Esko Kivikoski, joka pärjäsi tietokilpailuissa. Nyt haetaan porukan tyhmintä, joka voidaan potkia pois.

– Yleisradion tehtävä olisi tarjota tietoa ja kulttuuria laidasta laitaan ja satsata omaan tuotantoon.

Entä minkälaista musiikkia Laitikkalassa kuunnellaan?

– Ei minkäänlaista, ehtii Sinikka Hovi vastata.

– Olen jo saanut annokseni, kuten Obelix taikajuomaa. Musiikki liittyy niin voimakkaasti työhön, etten halua kuunnella vapaa-aikana, Seppo Hovi sanoo.

Hovit tunnustautuvat kuitenkin siinä mielessä musiikin suurkuluttajiksi, että he käyvät ahkerasti oopperassa ja musikaaliesityksissä.

– Se se on todellista extreme-matkailua, kun Savonlinnassa 30 asteen helteessä kuuntelee viisi tuntia Richard Straussin Ruusuritaria.

Menot