fbpx
Uutiset

Seurakunnan syöksynsuun leirikeskus saa uusia tiloja

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän Syöksynsuun leirikeskusta parannetaan 800 000 euron investoinnilla kesään mennessä. 1970-luvun alussa rakennetun leirikeskuksen viereen on tehty uudisrakennus, johon tulee monitoimitila lähinnä opetuskäyttöön, kaksi ohjaajien asuinhuonetta, teknisiä tiloja ja erittäin tarpeellinen vaatteiden kuivatushuone. Uusi ja vanha rakennus yhdistetään lyhyellä lasikäytävällä.

Samalla rakennetaan pihamaalle uusi aluevalaistus sekä valvontajärjestelmiä, nykyaikaistetaan keittiötä ja ilmastointia sekä asennetaan rikosilmoitus- ja muita hälytysjärjestelmiä kiinteistöjen valvontaan. Vanhaa osaa ei tässä yhteydessä muutoin korjata. Sille on tehty pintaremontti 1990-luvulla ja tilat ovat hyvässä kunnossa.

Iso-Munakas-järven rannalla sijaitseva Syöksynsuu on tarkoitettu nuorille. Siellä pidetään vuosittain parikymmentä viikon mittaista rippileiriä, lasten leirejä, isoiskoulutusta ja muita lasten ja nuorten leirejä. Seurakunnan nuorisotyöntekijä Lasse Saraste kertoo, että käyttö on hyvin tiivistä lukuun ottamatta muutamaa sydäntalven kuukautta, jolloin leirikeskusta ei käytetä. Saunarakennus on kuitenkin läpi talven partiolaisten kokoontumistilana.

Ennen opetustilana oli takkahuone

Seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Eija Rantala kertoo, että rakentamispäätös syntyi monen vuoden pohdinnan ja kiinteistöselvityksen tuloksena.

-Täältä puuttui kunnollinen opetustila. Opetukseen käytetty rantasaunan takkahuone on ahdas ja epäkäytännöllinen, hän sanoo.

Uudisrakennuksen suunnittelija, arkkitehti Asko Kaipainen Hämeenlinnasta sanoo uutta opetustilaa mielenkiintoiseksi, sillä se toimii myös kappelina.

-Syöksynsuu on luonnonkauniilla paikalla. Luonto piti saada säilymään ja sisältä kunnon näkymät ulos. Rakennus tehtiin rinteeseen, jota voitiin hyödyntää siten, että opetustila on rakennuksen yläkerrassa ja tekniset tilat sekä majoitushuoneet voitiin upottaa rinteeseen.

Lasse Saraste on tyytyväinen uusiin tiloihin. Sää vaihtelee kesällä, eikä ulkona aina voi olla. Siksi on hyvä, että käytössä on toinenkin iso sisätila ruokalan lisäksi. Ohjaajien uudet makuuhuoneet ovat myös mieluisat, sillä valvojien nukkuminen vanhan rakennuksen puolella on ollut katkonaista. Nyt valvontavuorossa oleva valvoo ja lepovuorossa oleva saa nukkua rauhassa.

Vanhassa rakennuksessa on tilat noin 40 nuorelle. He asuvat neljän ja kuuden hengen huoneissa kerrossängyissä. Tilat ovat Sarasteen mukaan juuri ja juuri riittävät.

Eija Rantalan mukaan uudisrakennusta voidaan ryhtyä vuokraamaan ulkopuolisille myös talvikuukausina, mikäli kysyntää on riittävästi. (HäSa)

Menot