fbpx
Uutiset

Seurakunta-aktiivit boikotoivat kirkosta eroamalla

Tampereella Raamattuun tukeutuvat seurakunta-aktiivit puuhaavat kirkollista boikottia kahdeksi viikoksi. Tarkoituksena on erota Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta joulukuun lopussa ja liittyä siihen takaisin heti tammikuussa.

Näin vältyttäisiin kirkollisveron maksamiselta koko seuraavaksi vuodeksi. Ensi vuodelta säästyvät kirkollisverorahat boikotin puuhaajat jakaisivat lähetysjärjestöille, joita Tampereen seurakunnat eivät mahdollisesti enää ensi vuonna halua tukea.

Kyseiset herätysliiketaustaiset lähetysjärjestöt ovat Kansanlähetys, Kylväjä ja Sanasaattajat. Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät ovat jo evänneet tuen näiltä “homovastaisilta” järjestöiltä.

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän talousjohtaja Kai Kauppinen sanoo, että kirkosta eroaminen kiihtyy aina vuoden loppuun mennessä.

-Keskeinen asia tässä on välttyminen seuraavan vuoden kirkollisverolta.

Lähetystyön tukeen 200 000 euroa

Kauppisen mukaan Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa ei ole ollut riitaa lähetysmäärärahoista.

-Ensi vuonna lähetysmäärärahaa Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä on tarjolla lähetystyön tukea runsaat 200 000 euroa seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston torstaina päättämän könttäsumman pohjalta. Seurakuntien kirkkoneuvostot päättävät näiden rahojen jakamisesta itsenäisesti. Noin puolet summasta annetaan nimikkotoimintaan ja loput jaetaan lähetysjärjestöjen vapaaehtoisen kannatuksen suhteessa.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa keskimääräinen verokertymä seurakuntalaista kohti on vajaat 200 euroa vuodessa.

Eroamiset vuoden 2009 tasolla

Kirkosta eroaminen on tänä vuonna vähentynyt viime vuoteen verrattuna Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa. Tähän mennessä eronneita on 361 ja seurakuntaan liittyneitä 107.

Vuonna 2010 seurakunnasta erosi 806 ja siihen liittyi 99 henkilöä. Tuolloin suurin eropiikki oli lokakuussa TV2:n homoillan jälkeen.

Tänä vuonna on palattu vuoden 2009 tasolle. Tuolloin seurakunnasta eronneita oli 385 ja siihen liittyneitä 87.

Kauppisen mukaan eroamiset eivät nykytasolla paljonkaan vaikuta Hämeenlinnan seudun seurakuntien talouteen ja toimintaan.

Kauppinen ei myöskään näe ongelmana sitä, että kirkosta eronneet hyödyntävät seurakuntien tiloja. Yhä valtaosa vainajista siunataan kristillisin menoin.

-Vuonna 2004 voimaan tulleen hautaustoimilain mukaan vainajan kotipaikka oikeuttaa hautaamisen kotikunnan hautausmaalle, joita seurakunnat ylläpitävät. Seurakuntaan kuulumattomilta ei enää peritä ylimääräisiä maksuja.

Hämeenlinnan seudun seurakunnissa ei ole myöskään rajoitettu seurakuntatilojen vuokraamista seurakuntaan kuulumattomille.

-Tällaista ei ole edes harkittu, Kauppinen painottaa. (HäSa)

Menot