Uutiset

Seurakunta elää mukana arjessa

-Pyhästä huoneesta on tullut hedelmää kantava sijoitus. Aikalaiset 1600 -luvulla tekivät tulevaisuuteen kantavan sijoituksen, totesi Hausjärven seurakunnan 400-vuotisjuhlamessussa sunnuntaina puhunut piispa Matti Repo.

-Kirkko ja Jumalan sana edustavat pyhiä arvoja. Seurakunnalla on edelleen suuri tehtävä hyvän sanoman leivittäjänä.

Juhlassa paikalla olleen pitäjäneuvoksen ja Hausjärven seurakunnallisesta elämästä kirjan kirjoittaneen Lasse Toivolan mukaan seurakunta oli 1600-luvulla jäsentensä tuki ja turva. Hädässä apua saatiin yleensä ensimmäiseksi kirkon suojista.

Sanankuuloon silloiset pitäjäläiset kokoontuivat saarnahuoneelle, jonka olemassa olosta muistuttaa enää muistokivi kirkon kupeella. Nykyinen kirkko vihittiin seurakunnan käyttöön 1824, valmiina se ehti sitä ennen olla neljännesvuosisadan.

-Meille partiolaisina seurakunta on taustatuki ja tärkeä osa koko toimintaa, totesivat kirkkopihalla järjestetyssä juhlatarjoilussa avustaneet: Rosanna ja Rebecca Bethell, Hanna Mäkinen, Outi Huhtala, Tarja Jantunen ja Niina Pokkinen.

-Seurakunnan pitkäaikaista toimintaa miettiessä tulee ajatelleeksi sen merkitystä, yhteistyön tärkeys korostuu, nuoret miettivät.

Partiolaisia mukana tarjoilutehtävissä kirkkotarhassa oli parikymmentä Oitin Puuha-Martoista ja Ryttylän Eräveikoista.

Oma kirkko

Perustamisensa aikoihin 1611 Hausjärvi, jota kulmakuntana nimitettiin Metsäkansaksi, kuului kappelina Janakkalan seurakuntaan. Pääkirkosta hausjärveläiset olivat tuolloin matkojen päässä pääkirkosta ja pappien tie vei harvoin kulmakunnalle, joten moni lapsi ehti menehtyä ennen kastamista.

-Seurakunnan perustamiselle oli käytännön tarve myös sen vuoksi, että syrjäkylillä säilyivät pitkään roomalaiskatoliset – jopa pakanalliset tavat, totesi juhlapuheessaan professori Martti Turtola.

Turtola mainitsi Hausjärven seurakunnan perustamisen tapahtuneen vuosina, jolloin Ruotsi kulki kohti nykyaikaa ja kohosi suurvallaksi raivatessaan itselleen alaa vuosikymmeniä kestäneissä sodissa Keski-Euroopassa. Seurakunnan perustamisen kanssa samoihin aikoihin varustivat ratsusotamiehiä taisteluihin myös hausjärveläiset rusthollit.

Sunnuntaina kirkossa järjestettyyn juhlaohjelmaan kuuluivat urakoitsijoiden kiittäminen ja kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan Kari Virtasen esittely vasta valmistuneista kirkon peruskorjaustöistä. Uudistukset lisäsivät kirkon käytettävyyttä ja käyttäjäystävällisyyttä. Kirkossa on tehty sen käytettävyyttä lisäävää, palauttavaa peruskorjausta. Rakennuksessa on lisätty paloturvallisuutta ja valvontaa. Kirkkoa on muutettu 1930-luvun asuun, muun muassa sisätilojen värityksen osalta. Erillisenä hankkeena on kirkon lämmitysjärjestelmä muutettu maalämmöksi.

Pääjuhlassa musiikista vastasi Juhlakuoro Mait Reelon johdolla.

Seurakunnan juhlaviikolla 22.- 26.8. Hausjärven kirkko on avoinna tutustumista varten päivittäin klo 10 -14. Seurakunnan eri työmuodot esittelevät kirkkoa ja seurakunnan toimintaa. Juhlaviikon varrella seurakunnassa on lisäksi lukuisia tapahtumia, muun muassa Tapani Kansan konsertti kirkossa perjantaina kello 19. (HäSa)