fbpx
Uutiset

Seurantalosta talliksi, varastosta kodiksi

Katisten Idänpäässä tönöttävä lähes satavuotias seurantalo alkaa vähitellen herätä unestaan. Hämeenlinnalainen yrittäjä Ville Ketonen oli etsinyt avopuolisonsa Mia-Mari Kiviniityn kanssa “jonkinnäköistä kämppää”, ja päätyi ostamaan yli 500-neliöisen seurantalon. Osa neljä vuosikymmentä varaston virkaa toimittaneesta rakennuksesta muuntuu asunnoksi.

– Suuruudenhullu projektihan se on, ikuisuusprojekti. Toisaalta tässä ei ole mikään kiire, Ketonen nauraa.

– Joillain on tarve saada valmis paketti ja muuttaa heti, mutta me kelailtiin että tulee ainakin omannäköinen.

Luodinreiät pidetään piilossa

Ennennäkemätön talon ulkoasusta ei kuitenkaan tule, sillä Ketosen aikomuksena on palauttaa rakennus lähelle alkuperäistä ulkomuotoaan, punamultamaaleineen ja koristeellisine ikkunanpuitteineen. Hirsien päälle sotien aikaan kiinnitetyt lautavuoraukset saavat tosin jäädä ennalleen, niiden alle kun kätkeytyy liuta rumia luodinreikiä.

– Punaisia kun piti hätistellä, niin valkoiset räiskivät konekivääreillä seiniinkin, Ketonen selittää.

Vuosien varrella seurantalossa on ehtinyt majailla paitsi panssarintorjuntakomppania myös esimerkiksi saksalaisjoukkojen hevostalli.
Talo on aikanaan toiminut myös Vanajan suojeluskunnan ja lottien talona.

Sali hyötykäyttöön

Seurantalon valtava juhlasali jää asuntohankkeen ulkopuolelle. Ketosen päässä on jos jonkinmoisia kypsyviä visiota sen tulevasta käytöstä.

– Ajatuksissa on, että syntyisi taas seurantalohenkeä, että talo voisi palvella myös muita ihmisiä, hän pohtii.

Talon kulta-aikana sotien jälkeen juhlasali oli kovassa käytössä, ja lavalla esiintyi sellainenkin suuruus kuin Dallapé-orkesteri. Ihan vastaavaa ei Ketosen suunnitelmissa ole, mutta vaikkapa häiden ja muiden juhlien, tai miksei kirpputorinkin, pitopaikaksi hän voi salinsa hamassa tulevaisuudessa kuvitella.

– Tarkoitus on lähteä etsimään, josko olisi tahoja jotka olisivat osaltaan valmiita rahoittajiksi, Ketonen sanoo.

Paloauto pihassa

“Samaan hulluuteen” seurantaloprojektin kanssa kuuluu myös vastikään Ketosen firmalle, Local Crew Oy:lle, hankittu paloauto. Tällä hetkellä se jököttää seurantalon pihalla. Alkuun se palvelee Ketosen omana ilona, mutta on jatkossa kenties esimerkiksi polttariseurueiden vuokrattavana.

Ensisijalla on kuitenkin itse talo, jonka asunto-osa on tarkoitus saada ainakin jossain määrin asuttavaksi vielä tämän vuoden puolella.

Vaikkei Ketosen ja Kiviniityn perusajatuksena taloa hankkiessa ollutkaan hiljalleen rapistuvan talovanhuksen jalo pelastaminen, on kyseessä kuitenkin eräänlainen kulttuuriteko. Talon kunnostus on oiva esimerkki siitä, kuinka vanhasta saa joskus tehtyä muutakin kuin museon tai purkujätekasan.

Menot