Uutiset

Shinzo Abesta tuli Japanin pitkäaikaisin pääministeri

Shinzo Abelle tuli keskiviikkona täyteen 2 887 päivää Japanin hallituksen johdossa, mikä rikkoo Taro Katsuran vuosina 1901–1913 kolmessa pätkässä tekemän ennätyksen. Kuva: EPA

Shinzo Abesta on tullut Japanin pitkäaikaisin pääministeri. Abelle tuli keskiviikkona täyteen 2 887 päivää Japanin hallituksen johdossa, mikä rikkoo Taro Katsuran vuosina 1901–1913 kolmessa pätkässä tekemän ennätyksen.

Abe nousi pääministeriksi ensimmäisen kerran vuonna 2006, mutta joutui eroamaan vain vuoden jälkeen. Hän sai pääministerin salkun uudestaan vuonna 2012 ja on johtanut maata siitä lähtien.

Jos mitään yllättävää ei tapahdu, 65-vuotiaan Aben pääministerikausi jatkuu ainakin syksyn 2021 vaaleihin asti. Vaikka pääministeri ei ole saanut läpi kaikkia tavoittelemiaan uudistuksia, hänen johtamillaan liberaalidemokraateilla on vankka asema Japanin suosituimpana puolueena.

Abe on asettanut pääministerinä kunnianhimoisia tavoitteita, kuten perustuslakimuutoksen, joka uudistaisi Japanin asevoimien asemaa. Oppositio on kuitenkin estänyt muutoksen toteuttamiseen.

Asiasanat