fbpx
Uutiset

Sibelius-maratonille riitti halukkaita

Hämeenlinnan perinteinen Kaupunkimaraton järjestettiin lauantaina jo 30. kerran. Juhlan kunniaksi tapahtuma oli nimetty tänä vuonna Sibelius-maratoniksi, ja kaikille osallistujille jaettiin juhlavuoden Sibelius-mitali.

Osallistujamäärässä päästiin lähes ennätyslukemiin, kun kävelyyn, kympille, puolimaratonille ja maratonille starttasi yhteensä yli tuhat osallistujaa.

Miesten täysmaratonilla voitosta käytiin kova kamppailu. Ykköseksi pyyhältänyt Lempäälän Kisan Iiro Niskanen ja lopulta kolmanneksi sijoittunut KPK 24/7:n Tomi Ronkainen vuorottelivat vetovastuuta reitin varrella. Kakkoseksi miesten väliin kiilasi Forssan Salaman Marko Vaittinen.

Voittaja Niskanen oli maraton-matkalla vasta kolmatta kertaa elämässään.

– Viime vuonna juoksin vasta ensimmäisen maratonini. Tämä oli toinen maraton, jonka pääsin maaliin, sillä yhden olen keskeyttänyt. Aika lailla puoliväliin asti menee aina hyvin, mutta sitten se juoksu hajoaa. Kyllähän koko matka pitäisi saada menemään tasaisesti, että jos aikoo hyviä aikoja juosta, Niskanen jutteli kisan maalialueella.

Lähinnä kuntoharjoituksena matkan ottanut Niskanen juoksi reitin aikaan 2.47.13.

– Juoksin aikalailla varman päälle koko ajan kellon kanssa, ettei tulisi mentyä liian kovaa ja jaksaa loppuun asti. Olen ihan tällainen harrastelija, eikä minulla ole mitään kauheita tavoitteita. Toki mielelläni vielä tätä maratonin aikaa parantaisin, Niskanen pohti.

Kestävyysurheilutaustaa Niskasella kuitenkin on, vaikka maratonit ovat uusi tuttavuus. Nuorempana hän kilpaili niin hiihdossa kuin juoksussa ratakisojen keskimatkoilla. Molemmissa lajeissa kertyi nuorten useita SM-mitaleita.

– Nyt en ole vuosiin kunnolla juossut ja hiihdossakin jätin muutama vuosi sitten totisen kilpailemisen. Kunnon pitimiksi juoksen ja se on ihan mukavaa. Töiden ohessa ei juuri ehdi treenata, vaan lähinnä lenkkeilen iltaisin, Niskanen kertoi.

Naisten sarjassa täysmaratonin nopeinta vauhtia piti Vihdin Triathlonia edustava Elina Junnila. Aiemminkin Kaupunkimaratonille osallistuneen Junnilan aika lauantaina oli 3.04.41.

Pekingin MM-maratonille valmistautuva Henri Manninen puolestaan nappasi voiton kympillä ajalla 30.38. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden edustaja pinkoi maaliin yli minuutin erolla seuraaviin.

Puolikkaalla miesten sarjan voittoon juoksi Laihian Lujan Mikko Patana ajalla 1.16.59.

Päälajinaan suunnistuksessa kilpaileva Patana ei lähtenyt matkaan kovilla tulostavoitteilla.

– Tarkoitus oli juosta sillä lailla rennosti vain koko reitti. Tänään se meni sitten tuollaiseen aikaan. Aika jäi melkein viisi minuuttia omasta ennätyksestä, mutta se ei oikeastaan ollut tänään tähtäimessäkään. Tämä oli vähän tällainen kesäloma. Jäin varapaikalle suunnistuksen MM-kisavalinnoissa, niin tässä on nyt aikaa osallistua tällaisiin hauskoihin tapahtumiin, Patana kertoi.

Naisten puolimaratonin voittanut Minna Syvälä viimeisteli kilpailussa kuntoaan kahden viikon päästä Pyhätunturilla kilpailtavaan Tunturimaratoniin. Espoon Tarmon edustajan aika oli 1.26.47

– Lähdin aika rohkeasti liikkeelle ja meillä oli siinä hyvä porukka. Päätin, että pysyn siinä niin kauan, kun juoksu tuntuu rennolta ja pysyin siinä 12,5 kilometriin asti. Sen jälkeen alkoi vähän vauhti laskea ja loppumatkan tulin sellaista omaa, rentoa ja reipasta vauhtia, että palautuukin sitten nopeasti, Syvälä kertasi.

Huhtikuussa Rotterdamissa täysmaratonin ennätyksensä 2.53 juossut Syvälä ihastui Vanajaveden rantateitä ja kaupungin puistoteitä seurailleeseen reittiin. Lauantain lämmin sää tosin teki taivaltamisesta hieman tukalaa.

– Hauska tapahtuma ja reitti oli kiva ja tosi kaunis juosta. Viimeinen kilometri tosin oli pirun pitkä. Olen kyllä aika herkkä kuumalle ja tietysti nyt oli vähän kuuma juosta. Se on kuitenkin hyvää siedätystä. häsa

Asiasanat

Menot