Uutiset

Siilasmaa: Nokia oli omahyväinen yhtiö, joka kohteli kumppaneitaan tympeästi

Ennenkuin Risto Siilasmaasta tuli Nokian hallituksen jäsen ja myöhemmin puheenjohtaja, sekä yhtiön tilapäinen toimitusjohtaja sen murrosaikoina, hänen suhteensa yhtiöön oli jokseenkin kaksijakoinen.

2000-luvun alkuvuosina Siilasmaan tietoturvayhtiö F-Secure kehitti tietoturvaohjelmistoja Nokian Symbian-mobiilikäyttöjärjestelmälle. McKinsey-konsulttiyhtiön Quarterly -julkaisun laajassa haastattelussa Siilasmaa kertoo, että Nokian alihankkijana toimiminen ei ollut aina niin herkkua:

– Rakastin Nokiaa, mutta vihasin tapaa, jolla yhtiö kohteli yhteistyökumppaneitaan. Suuren menestyksen myötä tulevan arroganssin lisäksi Nokialla oli ”meidän ei tarvitse miellyttää kumppaneitamme” -asenne, Siilasmaa kuvaa.

Tällainen suhtautuminen ei Siilasmaan mukaan ei ollut laitaa tilanteessa, jossa yhtiön alihankintaketjuun kuului ohjelmiston kaltainen innovatiivinen tuote.

Siilasmaa nousi Nokian hallitukseen vuonna 2008 tilanteessa, jossa yhtiöllä oli takanaan kaikkien aikojen paras vuotensa. Nyt hän kuitenkin näkee, että yhtiön ongelmat olivat alkaneet jo joitakin vuosia aikaisemmin.

– Tarkoitan kilpailukykyä, oikeiden teknologia-arkkitehtuurien valintaa sekä Nokian organisaatiota.

(Jälkeenpäin ajateltuna on jokseenkin ironista, että kun Siilasmaa Nokian hallituksen jäsenenä oli siunaamassa yhtiön siirtymistä älypuhelimissaan Windows Phone -käyttöjärjestelmään, ratkaisuun vaikuttivat voimakkaasti Nokian strategiaselvitystä syksyllä 2010 tekemään palkatut konsultit, jotka tulivat juuri McKinseyltä. Kuviosta kertoivat Pekka Nykänen ja Merina Salminen kirjassaan Operaatio Elop vuonna 2014; tuoreessa haastattelussa asiasta ollaan visusti vaiti.)

Kun Siilasmaa nousi Nokian hallituksen johtoon keväällä 2012, yhtiön tilanne oli jo melkoisen paha. Hän kertoo kuitenkin uskoneensa vielä seuraavan vuoden alussa, että Nokia pystyisi itse pelastamaan matkapuhelinbisneksensä. LM-HäSa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic