fbpx
Uutiset

Siimes teki ystävänpalveluksen vihreille

Suvi-Anne Siimes (vas.) sai tarpeekseen puoleensa änkyräsiivestä ja antoi nuijia itsensä ulos puolueen johdosta.
Entisiin taistolaisiin suivaantunut Siimes ilmoitti samalla, että mikäli hänen päävastustajansa Jaakko Laakso (vas.) on ensi keväänä ehdolla Siimeksen vaalipiirissä, ex-puheenjohtaja jättää äänestämättä puoluettaan.

Ei ihme, että vasemmistoliitto yskähtelee imaistuaan soppansa väärään kurkkuun. Siimeksen lähtöä ei voi sivuuttaa olankohautuksella.

Viime eduskuntavaaleissa puolue sai Uudenmaan vaalipiiristä kolme kansanedustajaa. Karjalohjalainen Siimes oli ylivoimainen yli 17 500 äänen saaliillaan. Häntä enemmän vaalipiiristä keräsi ääniä vain keskustan Tanja Karpela.

Paitsi itsensä, Siimes nosti eduskuntaan myös espoolaisen Kari Uotilan. Sen sijaan puolueen listalle kakkoseksi 5 000 äänellä sijoittunut vantaalainen Jaakko Laakso olisi yltänyt kansanedustajaksi ilman Siimeksen vetoapuakin.

Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että vasemmistoliiton kansanedustajien määrä Uudenmaan vaalipiiristä vähenee kolmesta yhteen. Puolueen eduskuntaryhmä pienentynee samaisella kahdella paikalla.

On epäuskottavaa, että vasemmistoliitto löytäisi Uudeltamaalta tai sen paremmin muualtakaan ensi kevääksi Siimeksen veroista äänikuningatarta.

Lisäksi voi epäillä, etteivät sanavalmiin ja tyylikkään naispuheenjohtajan äänestäjät ole kovin puoluesidonnaisia. Todennäköisesti suurin kamppailu Siimeksen äänistä käydään vihreiden ja demareiden kesken.

Noinkohan vihreillä oli jo alkuviikosta vihiä Kirsi Ojansuun (vihr.) bestiksiin lukeutuvan Siimeksen aikeista? Puoluehan ilmoitti tavoittelevansa neljänneksi suurimman puolueen asemaa ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Nyt sen luulisi olevan entistä helpompi tehtävä.
Viime eduskuntavaaleissa vasemmistoliitto sai reilut 277 000 ääntä. Vihreät keräsivät 53 500 ääntä vähemmän. Vasemmistoliitolla tällä hetkellä 19 ja vihreillä 14 kansanedustajaa.

Jos ja kun Siimes vie ensi vaaleissa mukanaan kaksi paikkaa, vihreiden tarvitsee tasoihin päästäkseen kiriä enää kolme lisäpaikkaa. Se taas on tasaisen vauhdin taulukolla täysin mahdollista, sillä viime vaaleissa puolue nosti paikkamääräänsä juuri kolmella.

Siimes sai lähtöpäätöksensä jälkeen selkääntaputuksia muista puolueista aina porvareita myöten. Liekö puolueissa jo tehty pikaisia päässälaskuja.

Mikäli Siimeksen äänet nimittäin jakautuisivat Uudellamaalla tasan vihreiden ja demareiden kesken, viime vaalien perusteella puolueelta olisi herunut yksi paikka sekä kokoomukselle että demareille.

Jos taas suurin osa Siimeksen äänistä ohjautuisi vihreiden ehdokkaille, saisivat he yhden ja kokoomus toisen paikan.
Ihan oma taiteenlajinsa tämä vaalimatematiikkakin.

Menot